Αρχική Λόγος & Τέχνη #Students_Against_COVID: Φοιτητές από όλο τον κόσμο έναντι της COVID19

#Students_Against_COVID: Φοιτητές από όλο τον κόσμο έναντι της COVID19

από editor

Το κίνημα #Students_Against_COVID λειτουργεί ως κοινή πλατφόρμα για φοιτητές και συνεργάτες από όλο τον κόσμο έναντι της πανδημίας. Το κίνημα στηρίζεται στην αμεσότητα της επικοινωνίας και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων κρατώντας, παράλληλα, ψηλά τον πήχη του επαγγελματισμού και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Σήμερα, το hashtag ενώνει τη σκέψη, τις φωνές αλλά και τις προσπάθειες 300+ φοιτητών & συνεργατών σε 60+ χώρες

Το κίνημα #Students_Against_COVID (SAC) ξεκίνησε με ένα tweet. Στις 17 Μαρτίου 2020, μια τεταρτοετής φοιτήτρια Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η Marina Haque, αναρωτήθηκε αν φοιτητές και νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να μοιραστούν το πώς αντιμετωπίζουν την πανδημία μέσα από το hashtag  #Students_Against_COVID.

Υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Λίγες ώρες αργότερα είχε συγκροτηθεί η αρχική ομάδα του SAC με την Marina Haque και τον Χρήστο Τσαγκάρη (φοιτητή ιατρικής από την Ελλάδα), τον Faisal Nawaz (φοιτητή  ιατρικής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), τον Δρ.Ahsan Ali (φοιτητή δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ με καταγωγή από το Πακιστάν) και την Ana Sofia Mota (φοιτήτρια ιατρικής από την Πορτογαλία).

Μέσα σε ένα μήνα, με τη χρήση του hashtag συγκροτήθηκε μία ομάδα 240+ φοιτητών και συνεργατών (allies) από 50 + χώρες. Με θέληση να προσφέρουν το κατά δύναμιν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της, όλοι τους ενώνουν τις ιδέες, τα σχέδια και τις ικανότητες τους ενάντια στην COVID-19.

Υποδεχόμενη εθελοντές από όλη την υφήλιο, η ομάδα εξακολουθεί να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο.Τέθηκαν οι βάσεις για τα πρώτα πρότζεκτ με βάση τις ανάγκες της ομάδας αλλά και τα ενδιαφέροντα και την προηγούμενη εμπειρία των μελών.

Η ομάδα βίντεο και συνεντεύξεων, για παράδειγμα, συντονίζεται από την Arusa Ilyas (μία Βρετανίδα φοιτήτρια ιατρικής) σε συνεργασία με την Aleena Desai, ( επίσης φοιτήτρια ιατρικής από το Ηνωμένο Βασίλειο), την Farah Ennad και τον Abdul Rahman Khan (φοιτητές ιατρικής από τα Ηνωμένα Αραβικά Eμιράτα), καθώς και την Μ.Γκιμπή (φοιτήτρια νοσηλευτικής από την  Ελλάδα). Στην ομάδα μετάφρασης υπεύθυνη είναι η Shanmin Sultana, προπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στις ΗΠΑ ενώ υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις είναι η Aman Tahir, μαθήτρια λυκείου στις ΗΠΑ.

«Όταν κάποιοι κοιμούνται άλλοι ξυπνούν και συνεχίζουν τη δουλειά των προηγούμενων. Ακολουθούμε μια άτυπη βάρδια, ένα δικό μας πρόγραμμα εφημεριών!», εξηγεί η Adriana Viola Miranda, φοιτήτρια ιατρικής από την Ινδονησία, συντονίστρια της  ομάδας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιμέρους ομάδες – πρότζεκτ του  SAC συγκροτούνται από φοιτητές και συνεργάτες από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου αλλά και του επιστητού. Καθένας προσφέρει τις γνώσεις, τον χρόνο, τον κοινωνικό περίγυρο και τις εμπειρίες του δουλεύοντας σε ένα ή περισσότερα πρότζεκτ – πρωτοβουλίες, που άπτονται του πεδίου σπουδών και των ενδιαφερόντων του.

Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

 • Αξιόπιστες πληροφορίες για τον COVID-19 
  • Το SAC μεταφράζει επιστημονικα αποδεδειγμενες γραφικές αναπαραστάσεις δεδομένων σε 36 γλώσσες για να διανεμηθούν παγκοσμίως.
 • Σειρά συνεντεύξεων με εργαζόμενους στο χώρο της υγείας αλλά και ανθρώπους που αφήνουν το στίγμα τους στη μάχη έναντι της COVID-19 πανδημίας 
  • Πρόσφατα αναρτήθηκε μία συνέντευξη με μία γιατρό του Johns Hopkins που διαγνώστηκε με COVID-19 μετά από τη φροντίδα ασθενών. Στις επόμενες εβδομάδες θα παραχωρήσουν συνέντευξη μεταξύ άλλων μία γιατρός από το Μεξικό, ένας ορθοπεδικός – influencer από την Ιορδανία και ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Γκετινγκεν στη Γερμανία
 • Ομάδα Έρευνας και Εκπαίδευσης:
  • Περιλαμβάνει  Βάση δεδομένων  με αξιόπιστες πηγές, εργαλεία εκπαίδευσης ασθενών και φροντιστών καθώς και προσκλήσεις και ευκαιρίες για εθελοντές.
  • Τα μέλη της ομάδας ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση μια λίστα με διαδικτυακά ακαδημαϊκά συνέδρια για φοιτητές και συνεργάτες που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν ή να παρακολουθήσουν.
  • Μέλη καταρτίζουν μία λίστα με μέντορες ανά χώρα και χώρο του επιστητού, από τις ψηφιακές τέχνες,μέχρι και τη βιοϊατρική έρευνα. Οι φοιτητές έχουν έτσι την ευκαιρία να συμμετέχουν σε υφιστάμενα ερευνητικά προγράμματα ή ακόμα και να επιχειρήσουν να στήσουν ένα νέο πρότζεκτ
 • Ενθάρρυνση ασφαλών πρακτικών 
  • Κάποια μέλη από διάφορες χώρες συμμετείχαν πρόσφατα  στην “πρόκληση”  #SafeHands του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) με βίντεο, στα οποία  προβάλλουν το σωστό πλύσιμο των χεριών.
 • Συνδρομή σε πρωτοβουλίες οργάνωσης δωρεών μασκών PPE στις ΗΠΑ & Ηνωμένο Βασίλειο, μια COVID-19 σειρά ιστολογίων, καθώς και ομάδες εργασίας σε σχέση με την Ψυχική Υγεία & Ευεξία, την Υγεία και τα Δικαιώματα των Γυναικών, την Υγεία και τα Δικαιώματα των παιδιών, την έρευνα και τη μετάφραση τεκμηριωμένων οδηγιών.

Το SAC συνεργάζεται με το European Institute of Technology (EIT) Health Alumni, μία οργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το γραφείο Health Equity and Inclusionς του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το DICE Foundation, το παράρτημα του Youth Opportunities in International Networking (IYOIN) στην Ινδονησία, το European Student Think Tank, και πολλούς άλλους ευυπόληπτους οργανισμούς.

Ο Χ.Τσαγκάρης παραβάλλει συχνά το κίνημα με αρχαία Αγορά. Η Αγορά ήταν, ως γνωστόν, το κέντρο της αθλητικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής της αρχαίας πόλης-κράτους.Στην Αγορά μπορούσες να συζητήσεις με φιλοσόφους και πνευματικούς στοχαστές όπως ο Σωκράτης και ο Σοφοκλής,  να συναντήσεις αρχηγούς και νομοθέτες όπως ο Περικλής. Πριν 2500 χρόνια στην αγορά της Αθήνας, οι καλές τέχνες και η φιλοσοφία αναπτύχθηκαν πλησίστια προς την δημοκρατική Πολιτεία.

Σήμερα, το #Students_Against_COVID γίνεται μια διαδικτυακή αγορά, απλωμένη ανά την υφήλιο, με τρίστρατα αλλά και νοητές πλατείες, όπου φοιτητές και συνεργάτες από κάθε γωνιά της γης, μοιράζονται, ιδέες, ανταλλάσουν εποικοδομητική κριτική και χτίζουν συνεργασίες.

Σε βάθος χρόνου, το κίνημα θα επιχειρήσει να συμβάλλει στη διάδοσή της επιστημονικής πρακτικής, γνώσης και σκέψης αλλά και να υποστηρίξει νέους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να πρωτοτυπήσουν στη μάχη έναντι της Covid-19. Το κίνημα στηρίζεται και συνάμα στηρίζει τη φωνή των φοιτητών και των συνεργατών. Με το τέλος της πανδημίας, οι #Students_Against_Covid ευελπιστούν να παραμείνουν μια συνεκτική κοινότητα.

Επιμέλεια κειμένου στα ελληνικά: Μ. Γκιμπή, Χ. Τσαγκάρης

Οι #Students_Against_COVID στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Join us,  FacebookInstagramTwitter, LinkedInYoutube, TikTok 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει