Αρχική Χωρίς κατηγορία Απολογισμός 19ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας(ΕΣΦΙΕ) και 7ου Διεθνούς Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδας

Απολογισμός 19ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας(ΕΣΦΙΕ) και 7ου Διεθνούς Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδας

από admin

3Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας(ΕΕΦΙΕ) γιόρτασε φέτος την ολοκλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυση της, καθώς και την ολοκλήρωση των 3 χρόνων από την επανίδρυση του Παραρτήματος Πατρών, συνεχίζοντας την παράδοση των ΕΣΦΙΕ. Έπειτα από τη διοργάνωση 18 συναπτών, επιστημονικά άρτια οργανωμένων συνεδρίων, το Παράρτημα Πατρών της ΕΕΦΙΕ είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει το 19ο ΕΣΦΙΕ και 7ο Διεθνές Forum που πραγματοποιήθηκε από 19 έως 21 Απριλίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, προκαλώντας την πρωτοφανή εντύπωση και το ενδιαφέρον σύσσωμης της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.
Η Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1993 και αποτελεί Αστική Εταιρεία μη Κερδοσκοπική, μη Κυβερνητική με πολλαπλή δραστηριοποίηση στα πλαίσια του εθελοντισμού. Διαθέτει 7 παραρτήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη) σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας και απαριθμεί πάνω από 2000 ενεργά μέλη.
Αναλυτικότερα, η Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. επιδιώκει τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών Ιατρικής και φοιτητών άλλων Σχολών Υγείας της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσα από ανταλλαγές και συνεργασίες με ομόλογους φορείς. Επιμελείται την έκδοση συγγραμμάτων, τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφόρησης
στο internet και τη διοργάνωση επιστημονικών, ανθρωπιστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η δραστηριότητά της έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και πλέον συνάπτει συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως και με κοινωνικά ευαίσθητες οργανώσεις.19o epist_synedrio_foit_iatrikhs
Τη σπουδαιότερη επιστημονική εκδήλωση της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. αποτελεί το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Σ.Φ.Ι.Ε.), έχοντας μεγάλη απήχηση, μαζική φοιτητική συμμετοχή καθώς και δεδομένη την αναγνώριση από πλευράς ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Το Ε.Σ.Φ.Ι.Ε επί 18 συναπτά έτη διοργάνωσης αποτελεί το μεγαλύτερο φοιτητικό γεγονός καθώς και βήμα έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων επιστημονικού περιεχομένου μεταξύ των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, σημείο συνάντησης όλων των φορέων της χώρας που μπορούν να συμβάλλουν στην συνέχιση και εξέλιξη της ιατρικής εκπαίδευσης. Οι φοιτητές των Ιατρικών Σχολών καθώς και όλων των Σχολών Επιστημών Υγείας έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σφαιρική άποψη για το γνωστικό τους πεδίο καθώς και την εμπειρία του να εκφράζουν τις απόψεις τους μπροστά σε μεγάλο ιατρικό ακροατήριο. Όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσω της συμμετοχής τους σε στρογγυλές τράπεζες και κλινικά φροντιστήρια, της παρουσίασης ελεύθερων ή αναρτημένων ανακοινώσεων καθώς και της παρακολούθησης διαλέξεων κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ομιλητών. Παράλληλα με το Ε.Σ.Φ.Ι.Ε πραγματοποιείται και το Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδος. Διακεκριμένοι στο χώρο της υγείας επιστήμονες από ιδρύματα του εξωτερικού αναδεικνύουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες ή αξιόλογα στην πορεία τους γεγονότα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει επίσης να γίνει για τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδα Ιατρικής Γνώσης στα πλαίσια του συνεδρίου που στοχεύει μέσα από ένα πνεύμα ευγενούς συναγωνισμού να επιβραβεύσει εκείνους που αξιοποιούν στο έπακρο την ευκαιρία που τους δίνεται στη γνώση.
Φέτος για πρώτη φορά στην 20χρονη πλούσια και δημιουργική ιστορία της εταιρείας το Παράρτημα της Πάτρας είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει το 19ο Ε.Σ.Φ.Ι.Ε. και 7ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στις 19 έως 21 Απριλίου 2013 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Σχεδιασμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα διοργάνωσης συνεδρίων, αγκαλιάστηκε από σύσσωμη την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα και αποτέλεσε σημείο συνάντησης για φοιτητές και επαγγελματίες υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεχωρίζοντας για το φοιτητικό του χαρακτήρα και τη διεθνή του απήχηση αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα νεανικής δημιουργικότητας και ανησυχίας, αναδεικνύοντας το μεράκι, την όρεξη και τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς, κάτι που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας αυτή την περίοδο.
Στις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν μέρος 1000 περίπου σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους φοιτητές ιατρικής, αλλά και από άλλες σχολές υγείας, καθηγητές και μέλη ΔΕΠ και από τις 7 Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, αλλά και από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι ιατροί, καθώς και πολλοί άλλοι επαγγελματίες υγείας. Στο πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριελήφθησαν 75 Στρογγυλές Τράπεζες, 4 Workshops και 4 διαλέξεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, 225 Ελεύθερες Ανακοινώσεις καθώς και 80 Αναρτημένες Ανακοινώσεις. Στην τελετή έναρξης βραβεύτηκαν οι 3 καλύτερες εργασίες που ξεχώρισαν με το 1ο βραβείο να απονέμεται στους κυρίους Τεντολούρη Ν., Τεντολούρη Α., Λιαράκο Α. για την εργασία με θέμα: «Μακροαγγειοπαθητικές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη: Συσχέτιση της ταχύτητας μετάδοσης του κύματος σφυγμού στην αορτή με κλινικές και εργαστηριακές παραμέτρους». Φτάνοντας στην τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων της Ολυμπιάδας Ιατρικής Γνώσης που τα τελευταία 17 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνεδρίου. Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα των κυρίων Πετρακόγιαννη, Μανθά και Γρατσία, οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Ο ιστορικός θεσμός των ΕΣΦΙΕ παρ’ όλες τις αντιξοότητες και δυσκολίες των καιρών συνεχίζει την πορεία του στον χρόνο ξεχωρίζοντας για τον φοιτητικό του χαρακτήρα και τη διεθνή του απήχηση, αναδεικνύοντας το μεράκι και την όρεξη των Ελλήνων φοιτητών Ιατρικής, χαρακτηριστικό της νεανικής τους δημιουργικότητας και ανησυχίας.
Τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου ανέλαβε το δραστήριο Παράρτημα της Θεσσαλονίκης. Καλή επιτυχία στη προσπάθεια και το δύσκολο έργο τους. Επόμενο ραντεβού λοιπόν στην όμορφη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2014.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του 19ου Ε.Σ.Φ.Ι.Ε και 7ου
Διεθνούς Forum
Η Πρόεδρος του Συνεδρίου
Ιωάννα Χ. Πενταρά
Πρόεδρος Συ.Π. Ε.Ε.Φ.Ι.Ε
Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνεδρίου
Μάραντος Θεόδωρος
Αντιπρόεδρος Συ.Π. Ε.Ε.Φ.Ι.Ε
Πανεπιστημίου Πατρών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει