Αρχική Επαγγελματικά Τι συμφωνήθηκε μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης για τα φάρμακα

Τι συμφωνήθηκε μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης για τα φάρμακα

από admin

Με την καθιέρωση clawback ακόμη και για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αλλά και τη σταδιακή κατάργηση της προστασίας στα χαμηλότερης τιμής γενόσημα και off patent φάρμακα “σφραγίστηκαν” οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά την υγεία, μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα αυτά – που σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε non paper της Αριστοτέλους αναμένεται να συμπεριληφθούν σε σχετική Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα- αποτελούσαν “κόκκινη γραμμή” για τους Θεσμούς, οι οποίοι αρχικά, υπενθυμίζεται, είχαν ζητήσει ακόμη πιο επίπονα μέτρα για την φαρμακοβιομηχανία.

Τί συμφωνήθηκε

Α) Κόφτες σε γενόσημα και off-patent φάρμακα

Αρχικά, προαπαιτούμενογια την επίτευξη συμφωνίας (milestone 41) ήταν να καταργηθεί άμεσα και άπαξ η προστασία σε off-patent και γενοσήμα φάρμακα, χωρίς δηλαδή σταδιακή απομείωση, ένα μέτρο που είχε εισαχθεί με υπογραφή Δημόπουλου και το οποίο προκαλέσε την έντονη αντίδραση των Θεσμών, αφού προέβλεπε ότι η τιμή για τα off-patent φάρμακα δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ/ συσκευασία και σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, να μην μπορεί η τιμή να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.

Για το ξεπέρασμα αυτού του σκοπέλου ωστόσο, και προκειμένου να γίνει εφικτή η εκταμίευση της δόσης και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, Κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να τα βρήκαν…περίπου στη μέση. Έτσι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σταδιακή απομείωση του εν λόγω μηχανισμού προστασίας (“κόφτη”) μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων 4 δελτίων τιμών. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές αποφάσισαν στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας να είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα, ενώ στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας να είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο non- paper, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα και στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Β) Clawback στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη

Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ήταν η καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Οι θεσμοί είχαν αρχικά ζητήσει το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, τελικά στη συμφωνία αναφέρεται πως το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back θα είναι 570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, ενώ για το έτος 2017 θα είναι 550 εκ. ευρώ και για το έτος 2018 έχει οριστεί στα 530 εκ. ευρώ.

 Ναι μεν, αλλά…

Αυτό πάντως που εκτιμάται από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι μπορεί η συμφωνία αυτή να “μπορεί να διασφαλίσει  την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία”, αυτό όμως θα γίνεται υπό την αίρεση ότι θα συντρέχουν μία σειρά άλλων προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, η σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων, καθώς και η αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά.

 

 

Πηγή: stogiatro.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει