Αρχική Επαγγελματικά 5.000 κλήσεις στο ΕΚΑΒ για… εγκυκλοπαιδικές γνώσεις!

5.000 κλήσεις στο ΕΚΑΒ για… εγκυκλοπαιδικές γνώσεις!

από admin

Περισσότερες από 5.000 κλήσεις κατοίκων του Λεκανοπεδίου δέχεται καθημερινά το ΕΚΑΒ, από τις οποίες ποσοστό 70% αφορούν σε… εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες: Ποιο νοσοκομείο εφημερεύει, σε ποιο νοσοκομείο εισήχθη ασθενής κ.α. Ποσοστό 30% των κλήσεων αφορά σε αίτημα για διακομιδή σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Κέ-ντρου, καθημερινά τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ πραγματοποιούν περίπου 1.000 διακομιδές. Το 25% των διακομιδών αφορούν σε χρόνια περιστατικά (αιμοκαθάρσεις, εξιτήρια κ.α.) και το 75% σε επείγο-ντα περιστατικά, τα οποία ωστόσο δεν είναι πάντα… επείγοντα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας η οποία κάλεσε το ΕΚΑΒ για επείγουσα διακομιδή, λόγω αιμορραγίας στο πόδι. Στην πραγματικότητα, την είχε «χτυπήσει» το παπούτσι! Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΚΑΒ το ποσοστό των πραγματικά επειγουσών περιστατικών εκτιμάται στο 40% των πε-ριστατικών.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που θεωρούν ότι με το ασθενοφόρο θα πάνε πιο γρήγορα στο νοσοκομείο ή ότι θα τους εξετάσει αμέσως ο γιατρός χωρίς να περιμένουν στην «ουρά» των επειγό-ντων. Ακόμη κάποιοι άλλοι θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν το 5ευρω. Πάντως υπάρχουν και οι ασθενείς που απλά κάνουν λάθος εκτίμηση της κατάστασής τους, έχουν πανικοβληθεί, φοβού-νται και έχουν ανάγκη από ένα ασφαλές περιβάλλον.

 

Πηγή: healthview

Μπορεί επίσης να σας αρέσει