Αρχική Επαγγελματικά 135 κλειστές κλίνες ΜΕΘ πληγώνουν το ΕΣΥ

135 κλειστές κλίνες ΜΕΘ πληγώνουν το ΕΣΥ

από editor

Απάντηση Πολάκη στον Άδωνη Γωργιάδη

Το θέμα των κλειστών ΜΕΘ, πληγώνει το σύστημα υγείας και ήδη η κατάσταση άγγιξε κόκκινο το χειμώνα με τις τεράστιες ουρές στις Μονάδες, όπου είχαν προτεραιότητα όπως είναι λογικό οι ασθενείς με γρίπη.

 

Σήμερα, παραμένουν «κλειστές» 135 κλίνες εντατικής λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την χώρα. Από τις 626 κλίνες που έχουν αναπτυχθεί στο ΕΣΥ σε λειτουργία είναι οι 491 κλίνες, όπως προκύπτει από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού κ. Παύλου Πολάκη σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην απάντηση περιλαμβάνονται στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ESYnet του υπουργείου Υγείας μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο ίδιος ο υπουργός «η εν λόγω πλατφόρμα βρίσκεται στην αρχική φάση μετάβασής της σε μια νέα εφαρμογή, από την οποία δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα στοιχεία με διασφαλισμένη πληρότητα».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Πολάκης, αναφέρει ότι «σε ότι αφορά τις ΜΑΦ, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αφού ο αριθμός των κλινών που ορίζονται ως κλίνες ΜΑΦ ποικίλει αναλόγως τις κλινικές και τις ειδικές μονάδες κάθε Νοσοκομείου». Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που παρουσίασε:

– στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια ο συνολικός αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών τον Ιανουάριο του 2016 ήταν μόλις 157 κλίνες από τις οποίες οι 126 λειτουργούσαν!
– Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχουν 110 ΜΕΘ από τις οποίες λειτουργούν οι 73.
– Στη 3η Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχουν 84 κλίνες εντατικής αλλά λειτουργούν οι 61.
– Στη 4η Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχουν 78 κλίνες και λειτουργούν οι 76.
– Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχουν 62 κλίνες αλλά σε λειτουργία είναι οι 47.
– Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια από τις 90 ανεπτυγμένες κλίνες λειτουργούν οι 70.
– Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια από τις 45 οι 36 κλίνες εντατικής λειτουργούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει