Αρχική Εκλαϊκευμένα Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος

από editor

Παρά την εντεινόμενη φημολογία των τελευταίων ετών για την θετική συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη μείωση ή διακοπή του καπνίσματος, αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν μικρές πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, αφού μελέτησαν μια ομάδα 1.000 καπνιστών επί ένα έτος, διαπίστωσαν πως οι καπνιστές που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, είχαν κατά μέσο όρο 49% μικρότερη πιθανότητα να μειώσουν το κάπνισμα και 59% μικρότερη πιθανότητα να το κόψουν τελείως, σε σχέση με όσους ποτέ δεν έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο περιοδικό American Journal of Public Health, αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό, εκλύουν ένα μίγμα οργανικών πτητικών ουσιών, βαρέων μετάλλων και μικροσκοπικών σωματιδίων, που συνήθως περιέχει και νικοτίνη.

Παράλληλα, και μια βρετανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open, διαπίστωσε ότι πολλοί έφηβοι δοκιμάζουν πλέον ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά δεν γίνονται τακτικοί χρήστες του. Οι περισσότεροι που «κολλάνε» με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι αυτοί που εκ των προτέρων ήσαν παραδοσιακοί καπνιστές.

Οι βρετανοί ερευνητές επίσης μελετώντας 10.650 εφήβους ηλικίας 11 έως 16 ετών κατέληξαν σε ανάλογο συμπέρασμα με τους αμερικανούς συναδέλφους τους, διαπιστώνοντας αφενός ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο ηλεκτρονικό και στο παραδοσιακό τσιγάρο και αφετέρου ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν το πρώτο, ώστε να βοηθηθούν για να κόψουν το δεύτερο.

 

Σε συνεργασία με: stogiatro.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει