Αρχική Επιστημονικά άρθραΓυναικολογία Ρομποτική χειρουργική για γυναίκες*

Ρομποτική χειρουργική για γυναίκες*

από admin
peristeris

Ι. Περιστέρης, M.D PHD

Ρομποτική χειρουργική για γυναίκες.

Αυτό που έμοιαζε με ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι πια καθημερινότητα.

Το πρώτο υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα είναι στην διάθεση των γυναικών αλλά και των γιατρών γυναικολόγων στο καινούριο γυναικολογικό τμήμα ΓΑΙΑ του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.

Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη τεχνολογία που εφαρμόζεται από το 2006 και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στη γυναικολογία μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις όπως αφαίρεση ινομυομάτων, ολική υστερεκτομή, ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών αλλά και ο καρκίνος της μήτρας, μπορούν πλέον να γίνονται με τη χρήση του ρομπότ.

Το ρομπότ είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο τμήματα:

  • Τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθεται ο χειρούργος γυναικολόγος και
  • Το σύστημα των 4 βραχιόνων στους οποίους τοποθετούμε την κάμερα και 3 εργαλεία και το προσαρμόζουμε στην αθενή μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στο δέρμα.

Η χειρουργική κονσόλα συνδέεται με το σύστημα των βραχιόνων με καλώδιο, μέσω του οποίου μεταφέρονται οι κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες  του ρομπότ και στη συνέχεια στις άκρες των εργαλείων, με αποτέλεσμα ό,τι ακριβώς κίνηση κάνει ο χειρουργός-γυναικολόγος από την κονσόλα, να μεταφέρεται τελικά στα εργαλεία με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.

Ποια γυναικολογικά χειρουργεία μπορούν να γίνουν με το ρομπότ Da Vinci;

  • Ρομποτικά μπορούν να γίνουν :
  • Κύστεις ωοθήκης
  • Υδροσάλπιγγα
  • Εξωμήτριος κύηση
  • Ινομυώματα
  • Ενδομητρίωση
  • Αφαίρεση μήτρας-Ολική ή μερική υστερεκτομή
  • Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου
  • Ουρογυναικολογικά χειρουργεία
  • Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού χειρουργείου για την ασθενή :

  • Προκαλεί ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα χάρη στις πολύ μικρές τομές στη κοιλιά περέχοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ελάττωση μετεγχειρητικού πόνου
  • Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος).
  • Σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών συμφύσεων. Έτσι η ασθενής αναρρώνει ταχύτερα. Η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται σε 24 ώρες ακόμα και στα μεγάλα χειρουργεία, με δυνατότητα ταχείας επανόδου στην καθημερινότητα μέσα σε 3-4 μέρες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ρομπότ για τον χειρουργό- γυναικολόγο;

Σε αντίθεση με την δισδιάστατη οπτική εικόνα που υπάρχει στη λαπαροσκόπηση , στη ρομποτική χειρουργική παρέχεται τρισδιάστατη έγχρωμη οπτική εικόνα, η οποία δίδει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα της γυναίκας. Τα εργαλεία έχουν αρθρώσεις όπως ακριβώς και το ανθρώπινο χέρι, με αποτέλεσμα να παρέχεται απόλυτη ευελιξία και ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού σε επίπεδο χιλιοστού.

Η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται το πολύ σε 24 ώρες και ακόμα στα μεγάλα χειρουργεία. Η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται το πολύ σε 72 ώρες.

 

Ποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα παρέχονται με τη ρομποτική χειρουργική κατά την αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας;

Η πιο σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος  για την αφαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας από 3-4 μικρές οπές, είναι η ρομποτική χειρουργική , η οποία:

  • Αυξάνει την ικανότητα του χειρουργού να αφαιρέσει με ιδιαίτερα λεπτές κινήσεις ένα ινομύωμα, αφού παρέχεται καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πλάνου, με αποτέλεσμα την απόλυτη ακρίβεια.
  • Η συρραφή της μήτρας γίνεται σε 3 επίπεδα με μεγάλη ακρίβεια, ιδιότητα εξαιρετικά σημαντική κυρίως στα ινομυώματα που ακουμπούν στο ενδομήτριο, διότι κατά την αφαίρεση και τη συρραφή τους δεν καταστρέφεται η ενδομητρική κοιλότητα και έτσι δεν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας μετά το χειρουργείο. Η απόλυτη αυτή ρομποτική ακρίβεια παρέχει τη δυνατότητα να αποφεύγονται μεγάλα χειρουργεία που ακρωτηριάζουν τη γυναίκα οργανικά, ή σεξουαλικά ( πράγμα αναπόφευκτο με τις προηγούμενες χειρουργικές τεχνικές).

Η ενδομητρίωση μπορεί να αφαιρεθεί ρομποτικά;

Η ενδομητρίωση ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό νέων γυναικών, προσδίδοντας έντονο πόνο, άγχος και υπογονιμότητα. Η θεραπεία της είναι κυρίως χειρουργική. Παλαιότερα η αντιμετώπισή της γινόταν με ανοιχτό χειρουργείο, αλλά τώρα η τεχνολογία μας προσφέρει αποτελεσματικότερη αφαίρεση της ενδομητρίωσης με ρομποτική ή απλή λαπαροσκόπηση.

Με την ενδοσκοπική επέμβαση με ρομποτική χειρουργική μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στην κοιλιακή χώρα, προκαλείται ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα της ασθενούς και ταυτόχρονα δημιουργείται καλύτερο οπτικό πεδίο, με αποτέλεσμα ο χειρουργός να βλέπει και να αφαιρεί με ασφάλεια ολόκληρη τη βλάβη. Η ρομποτική χειρουργική αφαίρεση της ενδομητρίωσης πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους στην ενδομητρίωση και έμπειρους χειρούργους γυναικολόγους, ώστε να γίνεται ολοκληρωτικά εξαίρεση της νόσου και να ελαχιστοποιηθούν οι υποτροπές, ώστε η γυναίκα να μην υποβληθεί ξανά σε χειρουργική επέμβαση.

Τελικά ποιος χειρουργεί;

Χειρουργεί πάντα ο γυναικολόγος και οι κινήσεις του γίνονται πιο ακριβείς και πιο λεπτές με την βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό σύστημα δεν λειτουργεί σαν αυτόματος πιλότος, είναι απλά ένα εργαλείο στα χέρια του χειρουργού- γυναικολόγου και χρησιμοποιείται για ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα. Η υψηλή τεχνολογία είναι στη διάθεση μας και όχι μόνο δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά αποτελεί το άμεσο μέλλον σε όλες της γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε γυναίκα ένα ασφαλές χειρουργείο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει