Αρχική Επαγγελματικά Προσωπική επιλογή Κουρουμπλή εφ’ εξής οι Διοικητές στα νοσοκομεία

Προσωπική επιλογή Κουρουμπλή εφ’ εξής οι Διοικητές στα νοσοκομεία

από editor

Εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ψηφίσθηκε την Πέμπτη στη Βουλή η τροπολογία Κουρουμπλή που καταργεί τη σχετική ειδική Επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για την επιλογή των Διοικήσεων στα νοσοκομεία, δίνοντας την αντίστοιχη δυνατότητα στον ίδιο τον κ. Κουρουμπλή να παύει διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Πιο συγκεκριμένα, το επίμαχο νομοθέτημα – το οποίο ήρθε σε συνέχεια της άρνησης μέρους των διοικητών που είχαν τοποθετηθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες- έρχεται να προσφέρει την εξουσία που ο κ. Κουρουμπλής στερούνταν προκειμένου να απομακρύνει, έστω και πριν τη λήξη της θητείας τους, τους Διοικητές που αντιτάσσονταν στην απομάκρυνσή τους πριν λήξει η θητεία τους.

Οι περισσότεροι από τους “αντάρτες” αυτούς, πρέπει να σημειωθεί, είχαν διορισθεί πριν από περίπου 1,5 χρόνο και η θητεία τους ήταν τριετής. Είχαν τοποθετηθεί, δε, μετά από αξιολόγηση από την Επιτροπή επιλογής διοικητών του ΕΣΥ και σχετική έγκριση του Α. Γεωργιάδη. Σύμφωνα μάλιστα με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, οι Διοικητές ακόμη κι αν μετά την αξιολόγηση του πρώτου χρόνου θητείας τους κρίνονταν ακατάλληλοι, ο ορισμός των αντικαταστατών τους θα έπρεπε να γίνει αποκλειστικά από τον κατάλογο των επιλαχόντων που είχε συντάξει η Επιτροπή.

Ο τρόπος λειτουργίας ωστόσο της Επιτροπής βρίσκεται στον “πυρήνα” της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας, καθώς αναφέρεται πως αυτή δεν απέδωσε επειδή ήταν καθαρά τυπική, δεν επετέλεσε το έργο της, δεν προχώρησε σε πραγματική αξιολόγησηαρκέστηκε στην κατάρτιση ενός προσχηματικού καταλόγου, με αποτέλεσμα η επιλογή των Διοικητών δεν χαρακτηριζόταν από αξιοκρατία.

 

 

Την ίδια ώρα, με την τροπολογία “ψαλιδίζεται” πάντως και η θητεία Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, από τα 3 στα 2 έτη, καθώς το διάστημα αυτό κρίνεται ικανοποιητικό ώστε το ΥΥΚΑ “να επεξεργαστεί και να θεσμοθετήσει ένα αξιόπιστο, πραγματικά αξιοκρατικό αλλά και ταυτόχρονα και εφαρμόσιμο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής των Υποψήφιων Διοικητών”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει