Αρχική Εκλαϊκευμένα Παχυσαρκία και Καρκίνος

Παχυσαρκία και Καρκίνος

από admin

Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με 13 μορφές καρκίνου

Νέα επισκόπηση που εκπονήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), καταδεικνύει ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για 13 μορφές καρκίνου, ενώ μέχρι τώρα η εκτίμηση ήταν ότι ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται με 5 μορφές καρκίνου.

Η σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicineβασίστηκε σε περισσότερες από 1.000 επιδημιολογικές μελέτες με αντικείμενο τη σχέσηβάρους και καρκίνου. Αντίστοιχη έρευνα του 2002 είχε υποδείξει ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με τουλάχιστον 5 μορφές καρκίνου (μαστού, ενδομητρίου, εντέρου, νεφρών, οισοφάγου), ωστόσο τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για περισσότερες μορφές καρκίνου. «Η επιβάρυνση που προκύπτει από τον καρκίνο λόγω υπερβολικού βάρους είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα» αναφέρει ο Δρ Γκράχαμ Κόλντιτζ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του IARC. «Πολλές από τις μορφές καρκίνου που αναγνωρίστηκαν τώρα ως σχετιζόμενες με το υπερβολικό βάρος δεν ήταν γνωστό ότι επηρεάζονται από τα κιλά» συμπληρώνει ο Κόλντιτζ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το υπερβολικό βάρος οδηγεί στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής στο σώμα και διαταράσσει τη διαδικασία παραγωγής ορμονών, όπως η ινσουλίνη, η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, παράγοντες που προωθούν την εκδήλωση καρκίνου.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για καρκίνου του οισοφάγου, ενώ οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνου του ενδομητρίου. Συνολικά, οι μορφές καρκίνου που συνδέθηκαν με το υπερβολικό βάρος είναι: καρκίνος νεφρών, καρκίνος ήπατος, καρκίνος στομάχου, μηνιγγίωμα (εγκεφαλικός όγκος), καρκίνος παγκρέατος,καρκίνος εντέρου, καρκίνος χοληδόχου κύστης, μυέλωμα (καρκίνος μυελού των οστών),καρκίνος μαστού (στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), καρκίνος ωοθηκών, καρκίνος θυρεοειδούς, καρκίνος οισοφάγου, καρκίνος ενδομητρίου.

378E1CC100000578 3756698 image a 1 1472070368975

Μπορεί επίσης να σας αρέσει