Αρχική Επαγγελματικά Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

από admin

PIS_logo

Για την πρόθεση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού να ικανοποιήσει αιτήματα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου την Παρασκευή.
Στη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Α. Ξανθού, του Προέδρου του Π.Ι.Σ. κ. Μ. Βλασταράκου και του Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτρη Βαρνάβα, τέθηκαν τα εξής θέματα:

– Ιατρική Νομοθεσία. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των ιατρών ότι η σύγχρονη Ιατρική Νομοθεσία, όπως ακριβώς έχει εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις, θα προωθηθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου μαζί με το Νομοσχέδιο για την Π.Φ.Υ., το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

– Εξαίρεση παλαιών ιατρείων και εργαστηρίων. Οι εκπρόσωποι του Π.Ι.Σ. ζήτησαν την εξαίρεση ιατρείων και εργαστηρίων που έχουν αδειοδοτηθεί προ της θεσμοθέτησης του Π.Δ. 84/2001.

– Υπηρεσία υπαίθρου. Ζητήθηκε η εφαρμογή του Νόμου για την ταυτόχρονη υπηρεσία υπαίθρου με την υπηρεσία στρατευσίμων ιατρών, οι οποίοι πλεονάζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, οι εκπρόσωποι του Π.Ι.Σ. ζήτησαν τη διόρθωση της Υπουργικής Απόφασης, στην οποία αναφέρεται ότι ο ειδικευόμενος ιατρός, κατά την ειδίκευσή του στα Νοσοκομεία της χώρας, πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση εγγραφής από Ιατρικό Σύλλογο. Το ορθό είναι να αναγράφεται από τον «οικείο Ιατρικό Σύλλογο», όπως υπήρχε και στο παρελθόν, για να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Ο Υπουργός Υγείας ήταν δεκτικός στα αιτήματα του Π.Ι.Σ.

Ασφαλιστικό

Την αντίθεση του Π.Ι.Σ. στον νέο νόμο για το ασφαλιστικό, το οποίο έχει φορολογικό χαρακτήρα, επανέλαβε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλης Βλασταράκος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Προεδρείο να συνεχίσει τους αγώνες ενάντια στις διατάξεις του νόμου. Επίσης, αποφάσισε να προσβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις εφαρμοστικές διατάξεις, οι οποίες θα αφορούν το Ταμείο των Υγειονομικών. Σε συνεργασία με τους άλλους Υγειονομικούς Φορείς, το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. θα εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου, με πυρήνα τον Τομέα Πρόνοιας και της Στέγης Υγειονομικών.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ και την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο, ότι μέχρι σήμερα οφείλονται στον Οργανισμό από τα Ασφαλιστικά Ταμεία 2,3 δισ. ευρώ, από εισφορές ασθένειας. Οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Π.Ι.Σ. προς τους παρόχους, ανέρχονται στο 1,7 δισ. ευρώ. Εάν τα Ασφαλιστικά Ταμεία είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ, ο

Οργανισμός θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των οφειλομένων ποσών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Η ομάδα διαπραγμάτευσης, συνεχίζει τη λειτουργία της με τις αντίστοιχες ομάδες του ΕΟΠΥΥ, για να δημιουργηθούν συμβάσεις που θα στηρίζονται στη βάση της ισοτιμίας, της νομιμότητας, της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ στα όρια των οριζομένων προθεσμιών στο 100% των παροχών.

Πληρωμή των παρόχων εντός Μαΐου

Τη διαβεβαίωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή των παρόχων εντός του Μαΐου για το μήνα Ιανουάριο, στο 100% των εκκαθαριζομένων δαπανών, μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο (5% των δαπανών), εισέπραξε ο κ. Βλασταράκος. Επίσης, ενημερώθηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να πληρωθούν γρήγορα οι επόμενοι μήνες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επαναλαμβάνει ότι προσπαθεί σε καθημερινή βάση να προωθήσει δίκαια αιτήματα των υγειονομικών με ψυχραιμία, υπομονή, αλλά και διατυπώνοντας την αντίθεσή του με επιχειρήματα όποτε αυτό απαιτείται. Ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Υγείας, θα συνεχίσει τον αγώνα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και των ιατρών, μακριά από σκοπιμότητες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει