Αρχική Φορολογικά Οι φόροι το 2016 για ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες

Οι φόροι το 2016 για ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες

από admin
Τι πρέπει να πληρώσουν νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες τη χρονιά που έρχεται

Αντιμέτωπα με βαρύ φορτίο, άνω των 3 δισ. ευρώ, θα βρεθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2016, δοκιμάζοντας για μια ακόμη φορά (οικονομικά) όρια και αντοχές.

Ο λόγος για τους νέους φόρους που έρχονται, πολλοί από τους οποίους θα λάβουν σάρκα και οστά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή – βάσει των μέχρι στιγμής σχεδιασμών – τον Φεβρουάριο του 2016.

Τα φορολογικά μαντάτα θα έρθουν γρήγορα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ήδη από τις αρχές του 2016 – κατά τις πρώτες μέρες του νέου έτους – θα λάβουν χώρα οι αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων. Πολλές από αυτές θα αφορούν σε πρόσθετες αυξήσεις για τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, με στόχο να εξοικονομηθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η αναμόρφωση των συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση του 2016, από την οποία σχεδιάζεται να εξοικονομηθούν έσοδα άνω των 350 εκατ. ευρώ. Εντός του νέου έτους αναμένεται να αυξηθούν και οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα που προέρχονται από τα ενοίκια, με στόχο την εξοικονόμηση εσόδων περί τα 140 εκατ. ευρώ.

Από τη νέα φορολογική μέγγενη δεν θα ξεφύγουν ούτε όσοι υπάγονται στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, καθώς το 2016 θα πρέπει να καταβάλλουν περί τα 30 εκατ. ευρώ περισσότερα έναντι του 2015.

Ελεύθεροι επαγγελματίες – επιχειρήσεις

Αύξηση της προκαταβολής φόρου του εισοδήματος περιμένει και τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2016, από την οποία εκτιμάται ότι θα προκύψουν έσοδα ύψους περί τα 110 εκατ. ευρώ.

Βαρύ θα είναι το φορτίο και τις επιχειρήσεις, αφού για το 2016 έχει προβλεφθεί αύξηση συντελεστών στον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων, καθώς και αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επίσης για τα νομικά πρόσωπα.

Από τις επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, εκτιμώνται πρόσθετα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Αγρότες

Χρονιά – μαρτύριο αναμένεται να είναι το 2016 και για τους αγρότες, αφού θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τη νέα χρονιά, προκειμένου να πληρώσουν τους αυξημένους φόρους.

Ειδικότερα, για τους αγρότες σχεδιάζεται αύξηση του φόρου εισοδήματος, αλλά και αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροτών,  το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Πρόκειται άλλωστε για μέτρο που εμπεριέχεται στον νέο προϋπολογισμό για το 2016.

Για το νέο έτος έχει, επίσης, προβλεφθεί εξοικονόμηση 13 εκατ. ευρώ, η οποία και θα προκύψει από την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει