Αρχική Εκλαϊκευμένα Καφές και εργασία

Καφές και εργασία

από editor

Ο καφές είναι ο απόλυτος «σύμμαχος» κάθε εργαζομένου και μπορεί να μας χαρίσει λίγη ενέργεια όταν νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν.

Αμερικανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Γουόλτερ Ριντ (WRAIR) ανακάλυψαν ποια είναι η ιδανική ποσότητα καφέ που μπορεί να μας «κρατήσει» μέσα στην ημέρα αλλά και πότε η τονωτική επίδραση της καφεΐνης αρχίζει να εξασθενεί.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep, ο καφές βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα εγρήγορσης όταν καταναλώνεται σε δύο δόσεις την ημέρα, καθεμιά από τις οποίες παρέχει 200 mg καφεΐνης. Η ποσότητα των 400 mg είναι το όριο που προτείνει το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας στις διατροφικές του οδηγίες και αντιστοιχεί περίπου σε 5 φλιτζάνια καφέ (των 240 ml).

Βέβαια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν πρέπει ο καφές να γίνεται «δεκανίκι» όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά.

bigstock Tired Woman At Office Desk 119625131

Συσχετίζοντας την επίδραση του καφέ με τις ώρες ύπνου, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα: Μετά από τρία συνεχόμενα βράδια με λίγο ύπνο (πέντε ή και λιγότερες ώρες κάθε βράδυ), η καφεΐνη σταματά να είναι αποτελεσματική ως διεγερτική ουσία.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Τρέισι Τζιλ Ντότι, δηλώνει πως τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού η καφεΐνη είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη διεγερτική ουσία που καταναλώνεται πολύ συχνά με στόχο να αντιμετωπιστεί η πτώση των επιδόσεων έπειτα από μια περίοδο έλλειψης ύπνου. Καταδεικνύεται, όμως, ότι οι δυνάμεις του καφέ είναι… περιορισμένες και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τον καλό ύπνο μακροπρόθεσμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει