Αρχική Επαγγελματικά Η Ελλάδα έχει απόλυτη επάρκεια σε αίμα αλλά τα κρούσματα της ελονοσίας θα αυξηθούν

Η Ελλάδα έχει απόλυτη επάρκεια σε αίμα αλλά τα κρούσματα της ελονοσίας θα αυξηθούν

από admin

Την απόλυτη επάρκεια σε αίμα για όλη την χώρα, διαβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και η πρόεδρος του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ) κυρία Χάρις Ματσούκα, οι οποίοι καταδίκασαν ακόμη και τους συναδέλφους τους γιατρούς, που μιλούν για καραντίνα.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Δεν υπάρχει καραντίνα είναι τελείως λάθος όρος ακόμη και από τους επιστήμονες όταν λέγεται, αλλά μόνο προσωρινός αποκλεισμός των αιμοδοτών που βρίσκονται σε περιοχές με κρούσματα ελονοσίας, τόνισαν η ηγεσία και οι εκπρόσωποι των φορέων μετά την ευρεία σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τα κρούσματα ελονοσίας, ο καθηγητής της ΕΣΔΥ και συνεργάτης τουΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή, έχουμε 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, τα οποία αυτά μας ενδιαφέρουν διότι τα εξωτερικά δεν έχουν καμία σημασία. Από το 2009 έχουμε περιστατικά ελονοσίας και είναι πράγματι μεγάλη η απορία μου όπως είπε, γιατί έχει γίνει τόσος θόρυβος με τα 4 αυτά περιστατικά. Τα περιστατικά με ελονοσία πάντως θα αυξηθούν όπως τόνισε ο καθηγητής. Πάντως κανένα από τα περιστατικά της ελονοσίας, δεν έχει συνδεθεί με τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε.

Για το αίμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι είμαστε ακραία σχολαστικοί.Καταδίκασε μάλιστα τους γιατρούς που μίλησαν για καραντίνα, όπως είπαμε παραπάνω.

Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του, τόνισε σε συνέχεια όσων είπε η κυρία Ματσούκα, ότι πράγματι δεν θα έχουμε πρόβλημα με το αίμα εφέτος, ωστόσο επικαιροποιήσαμε το Σχέδιο Ενίσχυσης της εθελοντικής Αιμοδοσίας, το οποίο προβλέπει ακόμη την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εθελοντών καθώς και την δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος το οποίο θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν ελλείψεις στο σύστημα.

Ο υπουργός, ανέφερε ακόμη, ότι στην Ελλάδα έχουμε σποραδικά αλλά ελεγχόμενα κρούσματα και επιδημιολογικά η χώρα είναι ασφαλής. Αυτό προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις μεγάλων Οργανισμών, ενώ όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό, να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, σημείωσε με νόημα.

Η κυρία Ματσούκα επεσήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για το αίμα είναι πολύ αυστηρά και για τον λόγο αυτόν, απολύτως ασφαλή ενώ όσον αφορά το θέμα της επάρκειας, δεν είχαμε καμία όχληση τον Αύγουστο.

Ο ΓΓ Δημόσιας υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε ότι το Σχέδιο ΜΕΡΟΠΗ λειτουργεί κανονικά παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και χρήματα. Προσπαθούμε απρόσκοπτα να κάνουμε την δουλειά μας. Οι ψεκασμοί του κουνουπιών έγιναν με επάρκεια από τις Περιφέρειες, ωστόσο στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα υπάρξουνθεσμικές αλλαγές, ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός, όπως δήλωσε.

Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, συνέχισε, «όμως δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε. Χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες. Η περιφέρεια έχει την ευθύνη και βλέπετε ότι και η περιφέρεια έχει την ευαισθησία να απαντήσει και δια του κ.Μπακογιάννη και δια του κ. Αγοραστού. Δεν λέω ότι έγινα όλα τέλεια. Γιατί υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ενστάσεις η μια στην άλλη και εμποδίζουν τις περιφέρειες. Επίσης θα μπορούσαν τα προγράμματα αεροψεκασμού να είναι πιο μακροχρόνια, για δύο ή τρία έτη έτσι ώστε να μην έχουμε διαγωνισμούς κάθε χρόνο.

Για το προσφυγικό, επεσήμανε ότι το σχέδιο Μετεγκατάστασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα δώσει σημαντικές λύσεις για τους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί, ότι στην σημερινή συνάντηση δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι τουΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, με την συμμετοχή του προέδρου του Κέντρου καθηγητή Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει