Αρχική Επαγγελματικά Διαδικτυακή Ημερίδα του ΙΣΑ, για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και τα Μέτρα Προστασίας των Τουριστών από τον Κορωνοιό

Διαδικτυακή Ημερίδα του ΙΣΑ, για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και τα Μέτρα Προστασίας των Τουριστών από τον Κορωνοιό

από editor

Η Ελλάδα θα παραμείνει και φέτος ένας ασφαλής και αξιόπιστος τουριστικός προορισμός, με τη στενή συνεργασία της ιατρικής κοινότητας και των εμπλεκομένων στον κλάδο του τουρισμού.

Γ.Πατούλης: « Συνεχίζουμε τις δράσεις για την υγειονομική θωράκιση της ΑττικήςΟι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων (ΚΟΕΣ), ξεκινούν δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ για τον SARS-CoV-2, στο προσωπικό των ξενοδοχείων της Αττικής

Με τη στενή συνεργασία της ιατρικής κοινότητας και των εμπλεκομένων στο χώρο του τουρισμού η χώρα μας μπορεί να προσφέρει και τη φετινή χρονιά ένα ασφαλές και αξιόπιστο τουριστικό προϊόν παρά τις ειδικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την ενδιαφέρουσα διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με θέμα «Υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας των τουριστών και των εργαζομένων», την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα που απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών και της εστίασης καθώς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους φιλοξενούμενους στις ξενοδοχειακές δομές της χώρας μας. Έγκριτοι επιστήμονες έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων ενώ παρουσιάστηκαν προτάσεις για την υγειονομική προστασία όσων εμπλέκονται είτε στην παροχή είτε στην αποδοχή του τουριστικού προϊόντος.
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού είναι θέμα ύψιστης σημασίας καθώς θα συμβάλλει τόσο στην ασφάλεια των τουριστών όσο και στη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στην επιδημία.

Τις εργασίες της Ημερίδας, άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην υγειονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθώς και στο στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη της Αττικής σε Περιφέρεια Υγείας και Ευεξίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στην επιδημία και η ευθύνη για αυτό αφορά όλους μας. Είναι ιατρική, θεσμική και ατομική. Καλούμαστε να διασώσουμε την επιτυχία που προσδίδει στην Ελλάδα κύρος ως τουριστικό προορισμό και να εγκαταστήσουμε στα πλεονεκτήματα της χώρα μας την σφραγίδα ασφάλειας της ταξιδιωτικής υγείας. Στόχος που απαιτεί την συμμόρφωση του κοινωνικού συνόλου, των εμπλεκόμενων στο κλάδο του τουρισμού αλλά και του ιατρικού κόσμου και ειδικά των γιατρών της Αττικής, που είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός κόμβος της επικράτειας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας το στρατηγικό σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία, πραγματοποιούν μία ακόμα σημαντική δράση. Οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων (ΚΟΕΣ), βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου ΕΡΜΗΣ θα διενεργούν καθημερινά δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοιό στο προσωπικό των ξενοδοχείων της Αττικής

Παράλληλα ο κ. Πατούλης κάλεσε τους γιατρούς της Αθήνας να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια συνέπεια που έδειξαν όλους αυτούς τους κρίσιμους μήνες και να συνεργαστούν στενά με τις ξενοδοχειακές μονάδες, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επιδημίας, το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Σας καλώ όλους να εργαστούμε για την σημερινή και την επόμενη ημέρα για την επανεκκίνηση της χώρας, της οικονομίας και της κανονικότητας, με την ίδια υπευθυνότητα που έχουμε δείξει ως τώρα και καταφέραμε ανακόψουμε την πορεία της επιδημίας και να γίνουμε λαμπρό παράδειγμα για τις άλλες χώρες », τόνισε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς κατά τον χαιρετισμό της, συνεχάρη τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την πρωτοβουλία του και ευχαρίστησε θερμά, όλους τους Έλληνες ιατρούς για το δύσκολο έργο τους και για τη καθοριστική συμβολή τους στον έλεγχο της ‘πανδημίας covid-19 στην χώρα μας.
«Η μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελλάδας, ο άριστος έλεγχος της κατάστασης, αυτή τη στιγμή αποτελεί όπως όλοι ξέρετε και το πιο ισχυρό επικοινωνιακό ‘χαρτί’ της χώρας μας, στην προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επισκεπτών – κάτι που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε πρόσφατα από τη Σαντορίνη, ως μήνυμα προς όλο τον κόσμο. Ο Τουρισμός, ο βασικός πυλώνας της Ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή, έχει αφάνταστα πληγεί και η επανεκκίνησή του Τουρισμού, είναι σχεδόν ταυτόσημη με την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, ειδικά στην Αθήνα, όπου στον κεντρικό Αερολιμένα της χώρας δεχόμαστε τον μεγαλύτερο όγκο ξένων επισκεπτών κάθε χρόνο, αλλά και η πυκνότητα του πληθυσμού της πρωτεύουσας είναι αυτή καθ’ αυτή ένα πολύ σοβαρό ζήτημα». Εν συνεχεία, η κυρία Ζούλοβιτς, κάλεσε τους Έλληνες γιατρούς να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τον κλάδο του Τουρισμού και τους φορείς της ελληνικής Ξενοδοχίας, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά και οι δύο πλευρές, αυτή την εποχή καλούμαστε να διαφυλάξουμε από κοινού και όσο καλύτερα μπορούμε όχι μόνο την υγεία επισκεπτών και εργαζομένων στον Τουρισμό, αλλά και το δικαίωμα και την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ασφαλή ταξίδια και ασφαλείς διακοπές.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Στη συνέχεια, ο Προεδρεύων της Ημερίδας, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος κάλεσε στο βήμα τους ομιλητές. Για την πανδημία και την  επίδρασή της στα ταξίδια και τον τουρισμό μίλησε ο Γ. Σαρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, τέως πρόεδρος ΕΟΔΥ.

Ο Χ. Κουτής, Ομότιμος Καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας ανέλυσε τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα των Ξενοδοχειακών Μονάδων, η Ε. Πανταζή, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, ΜD, MSc Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος μίλησε για την  εκπαίδευση των εργαζομένων στα τουριστικά καταλύματα ενώ ο Α. Σπανός, Καρδιολόγος, Αντιναύαρχος Ε.Α. αναφέρθηκε στην προστασία ευπαθών ομάδων πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ημερίδα έκλεισε με την ενδιαφέρουσα εισήγηση για την προστασία των παιδιών από τα ατυχήματα του μέλους του Δ.Σ. του ΙΣΑ Α. Χατζή, Παιδιάτρου – Εντατικολόγου.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων οι ομιλητές απάντησαν στα ερωτήματα συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον ΙΣΑ για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Για να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης πατήστε εδώ

Για την εισήγηση του κ. Σαρόγλου πατήστε εδώ

Για την εισήγηση του κ. Κουτή πατήστε εδώ (θα είναι διαθέσιμη 27/6/2020)

Για την εισήγηση της κ. Πανταζή πατήστε εδώ

Για την εισήγηση του κ. Σπανού πατήστε εδώ

Για την εισήγηση του κ. Χατζή πατήστε εδώ

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει