Αρχική Επαγγελματικά Ο ΙΣΑ θα αναζητήσει ευθύνες για την κατάντια του ΤΣΑΥ

Ο ΙΣΑ θα αναζητήσει ευθύνες για την κατάντια του ΤΣΑΥ

από admin

Με νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου θα προχωρήσει ο ΙΣΑ εκτός από τις μέχρι τώρα ενέργειές του

«Δε θα επιτρέψουμε να χάσουν οι γιατροί μας τα χρήματά τους, τα δικαιώματά τους και τον κόπο μιας ζωής που κατέθεσαν στο ασφαλιστικό μας ταμείο» είναι το μήνυμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το 2014. Μέσα από μία σειρά διεκδικήσεων και ενεργειών, ο ΙΣΑ αγωνίστηκε το 2013 για να κατοχυρώσει τα στοιχειώδη δικαιώματα των γιατρών μελών του απέναντι στο ΤΣΑΥ και υπόσχεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με τις δέουσες νομικές ενέργειες και στο άμεσο μέλλον. Αναλυτικότερα:

1) Δημιουργήσαμε Ειδική Επιτροπή για το ΤΣΑΥ που κατέγραφε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του ταμείου, με το συνταξιοδοτικό καθεστώς και τις ιδιαιτερότητες που διέπουν την εφαρμογή των ακρωτηριαστικών νομοθετημάτων στις συντάξεις.

2) Πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων με τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, καθώς και με τη διοίκηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και ζητήσαμε αφενός να ενημερωθούμε για τα οικονομικά στοιχεία του ταμείου,αφετέρου να διεξαχθεί άμεσα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ στο ΤΣΑΥ και προτείναμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε οι τομείς Συνταξιοδότησης, Υγείας και Πρόνοιας να επιβιώσουν οικονομικά και να βελτιωθούν ποιοτικά. Απευθύναμε το αίτημα αυτό με την από 1-8-2012 επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας, ενώ σχετική ήταν και η επιστολή μας (Αρ.πρωτ.39703/23-4-2013) προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Επειδή δε λάβαμε τις απαιτούμενες απαντήσεις,αποτανθήκαμε στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να διενεργήσει ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο στο ΤΣΑΥ.

Σήμερα, ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη διαδικασία μηνυτήριας αναφοράς και προσφυγής στον Εισαγγελέα για τους εμπλεκομένους στο ΤΣΑΥ, εφόσον υπάρξουν υπόνοιες τυχόν ποινικών ευθυνών.

3)Θέσαμε στη διάθεση του ΤΣΑΥ προσωπικό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να επιταχύνουμε την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να διευκολύνουμε τη γρηγορότερη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών μελών μας από το ΤΣΑΥ

4) Προτεραιότητά μας ήταν η πίεση για την άμεση απόδοση των συντάξεων στους συνταξιούχους, και κυρίως στους μονοσυνταξιούχους.

5) Καταγγείλαμε τη μνημονιακή απαγόρευση της συμμετοχής του ΤΣΑΥ στην ανακεφαλαιοποίησητων τραπεζών των οποίων διαθέτει μετοχές, προειδοποιώντας ότι η απώλεια της όποιας περιουσία απέμεινε ακόμη στο ταμείο, θα σημάνει ότι οι γιατροί που χρόνια πλήρωναν αυτό το ταμείο θα μείνουν στο δρόμο χωρίς συντάξεις και περίθαλψη.

6) Με παρέμβαση του ΙΣΑ και μετά από έντονες πιέσεις στα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, προωθείται,με νομοθετική ρύθμιση, οι μονοσυνταξιούχοι του ΤΣΑΥ να εξαιρεθούν από το ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου. Για την υπαγωγή της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων σε οιαδήποτε μείωση αυτό θα πρέπει να ορίζεται ρητά από το νόμο.

7) Προβήκαμε σε εξώδικη διαμαρτυρία προς το ΤΣΑΥ για τη λανθασμένη εφαρμογή του ποσοστού έκπτωσης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των γιατρών

8)Καταγγείλαμε τη λειτουργική κατάρρευση του ταμείου μας με τις τεράστιες ουρές των συναδέλφων που ταλαιπωρούνται χωρίς να εξυπηρετούνται, την απαξιωτικη αντιμετώπιση των υγειονομικών, τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απόδοση οφειλών και embargoπου δημιουργήθηκε στην εκτέλεση των συνταγών λόγω οφειλών, που οδήγησαν τους γιατρούς τελικά να πληρώνουν και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

9) Μετά από παρέμβαση του ΙΣΑ, η Διοικούσα Επιτροπή Υγειονομικών αυξησε τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις του ΤΣΑΥ από 1800 σε 2062 παιδιά

10) Προσφύγαμε στο ΣτΕ για την αναστολή της εκτέλεσης της 236/17-06-2013 απόφασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, διότι θεωρήσαμε ότι η εκτέλεση μίας τέτοιας απόφασης θα προκαλέσει νέα μείωση του αποθεματικού και της περιουσίας του ταμείου των γιατρών μελών μας.

Η Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις, επεξεργάζεται τα δεδομένα και βρίσκεται σε επιφυλακή για να προβεί στις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται στο άμεσο μέλλον.

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει τον αγώνα του για να διαφυλάξει τα δικαιώματα των γιατρών μελών του που δίνουν τον αγώνα τους μέσα από το ιατρικό λειτούργημα, πληρώνοντας τεράστια ποσά στο ΤΣΑΥ από την πρώτη μέρα της επαγγελματικής τους ζωής ως την τελευταία.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν Γραμματέας

Γ.Πατούλης               Στ.Τσούκαλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει