Αρχική Επαγγελματικά ΙΣΑ: ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΙΣΑ: ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

από admin

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς τον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κο Κοντό

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργό Υγείας κο Αδωνι Γεωργιάδη
  2. Υφυπουργό Υγείας κο Αντώνη Μπέζα
  3. Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Νικόλαο Μπραβάκο

 

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Ο ΙΣΑ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ 

 

Κε Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην απο 20/8/2013 και με αριθμ. πρωτ. 27213 εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης του ιατρού, εφόσον δεν αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία αλλά και η εμπορική ονομασία στις συνταγές. Όπως σας είναι γνωστό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου  της Επικρατείας και βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την νομιμότητα της υποχρέωσης των ιατρών να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία.

Τέτοιου είδους εγκύκλιοι, οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν υπαγορευθεί από τον πρόεδρο συγκεκριμένου συνδικαλιστικού υγειονομικού κλάδου, δημοσιεύονται άκαιρα και ενώ οφείλουμε όλοι να σιγήσουμε, καθότι για το φλέγον αυτό ζήτημα θα αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Είναι σαφές οτι σε καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εφαρμοσθεί παρόμοιος νόμος για τους εύλογους λόγους της διαφύλαξης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Έλληνα πολίτη στην υγεία.

Κατάπληξη λοιπόν κάνει στην Ιατρική Κοινότητα η βιασύνη και η εμμονή του κου Μπραβάκου για τον συγκεκριμένο Νόμο, όταν δεν έχει κάνει τίποτε για αυτό που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «Κανένα Φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς Ιατρική Συνταγή»

Θυμίζουμε ακόμη μία φορά ότι ανέκαθεν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στήριζε και στηρίζει τα ασφαλή και ποιοτικά γενόσημα και της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας που είναι πιστοποιημένα από την Ελληνική Φαρμακοποιία. Με όλο τον επιστημονικό σεβασμό και την αγάπη που τρέφει ο ιατρικός Κόσμος στους φαρμακοποιούς της γειτονιάς, υπενθυμίζουμε στον κο Μπραβάκο ότι μόνο στην Ελλάδα κατά ευρωπαϊκή αποκλειστικότητα, νομοθετήθηκε η άρση της ιατρικής ευθυνης στη θεραπεία του ασθενή και η μετάθεσή της στο φαρμακοποιό.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε, τις επόμενες ώρες, όπως ανακαλέσετε την επαίσχυντη αυτή εγκύκλιο.

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τον Υπουργό Υγείας κο Γεωργιάδη να δώσει την τελική λύση με εντολή για την άμεση ανάκληση της.

Τέλος, καλούμε όλους τους ιατρούς μέλη μας, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ήδη διατυπωμένη θέση του ΙΣΑ σχετικά με την αναγραφή και της εμπορικής ονομασίας, πράττοντας κατά συνείδηση το σωστό για την διαφύλαξη της υγείας των ασθενών τους.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν Γραμματέας

Γ.Πατούλης                                       Στ.Τσούκαλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει