Αρχική Εκλαϊκευμένα Εγκεφαλικό επεισόδιο/έμφρακτο*

Εγκεφαλικό επεισόδιο/έμφρακτο*

από admin

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βασικότερη αιτία πρόκλησης αναπηρίας στον άνθρωπο και συνεπώς μείωσης της καθημερινής του αποδοτικότητας και τελικά υποβάθμισης της ποιότητας ζωής του. Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Δύο είναι οι κατηγορίες εγκεφαλικού εμφράκτου: Το ισχαιμικό έμφρακτο, όπου για κάποιο λόγο μια περιοχή
του εγκεφάλου δεν αιματώνεται, και το αιμορραγικό έμφρακτο, όπου μια εγκεφαλική αιμορραγία και πάλι προκαλεί ισχαιμία στον εγκέφαλο επιπλέον όμως η παρουσία αίματος στον εγκεφαλικό ιστό επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι η πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης με επακόλουθο την εμφάνιση μιας σωματικής αναπηρίας ή άλλου είδους βλάβης στον οργανισμό μας.

Όπως και σε κάθε ασθένεια η πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγεκφαλικό επεισόδιο αυξάνεται εφόσον αυτό εμφανίζει προδιάθεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, άτομα χωρίς προδιάθεση είναι δυνατό να προσβληθούν για άγνωστες αιτίες. Η λέξη προδιάθεση λοιπόν, σημαίνει ύπαρξη παραγόντων κινδύνου που συνδέονται αιτιολογικά με την πρόκληση του εγκεφαλικού εμφράκτου. Σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται :
1. Ηλικία – Άτομά μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύον περισσότερο, ειδικά μετά τα 65 έτη καθώς εμφανίζουν και
άλλα συνοδά νοσήματα.
egkefaliko

2. Φύλο – οι άνδρες διατρέχουν μεγαλυτερο κίνδυνο.

3. Εθνικότητα – άτομα της μαύρης φυλής καθώς και αυτά με Ισπανικές ρίζες καταγωγής είναι πιο ευάλωτοι στο
να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
4. Παχυσαρκία και καθιστική ζωή – πολύ σημαντικοί παράγοντες που μας φέρνουν πιο κοντά στο εγκεφαλικό
επεισόδιο.
5. Κάπνισμα – πολύ επιβαρυντικό στοιχείο για πιθανό επεισόδιο εγκεφαλικής ισχαιμίας (έμφρακτο).
6. Υψηλές τιμές χοληστερόλης και ο σακχαρώδης διαβήτης – οι ποικίλες αλλοιώσεις στα αγγεία του
οργανισμού αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός εγκφαλικού επεισοδίου.
7. Αρτηριακή υπέρταση και κυρίως η μη καλή ρύθμισή της – από τους βασικότερους παράγοντες
κινδύνου για ένα εγκεφαλικό έμφρακτο.
8. Διάφορες καρδιοπάθειες (όπως η κολπική μαρμαρυγή) και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητς θρόμβωσης του αίματος – θρόμβος οποιασδήποτε προέλευσης μπορεί να αποφράξει ένα εγκεφαλικό αγγείο και να προκληθεί ισχαιμία (εγκεφαλικό επεισόδιο).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ενημέρωσή μας για την ύπαρξη παραγόντων κινδύνου είναι σημαντική καθώς μερικοί από αυτούς , όπως για παράδειγμα η παχυαρκία ή το κάπνισμα, είναι αναστρέψιμοι και μπορούμε οι ίδιοι να τους διαχειριστούμε ανάλογα με τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε. Σίγουρα δε μπορούμε να μείνουμε νέοι για πάντα όυτε να επιλέξουμε την καταγωγή μας, όμως μια ισορροπημένη διατροφή και λίγος χρόνος αφιερωμένος στη σωματική άσκηση μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας και να μας χαρίσουν ασπίδα προστασίας από ανεπιθύμητες και δύσκολες καταστάσεις, όπως μια σωματική αναπηρία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει