Αρχική Εκλαϊκευμένα Δύο νέες μελέτες για τη διατροφή «ασπίδα» από την παχυσαρκία

Δύο νέες μελέτες για τη διατροφή «ασπίδα» από την παχυσαρκία

από editor

Το σπιτικό φαγητό και η μεσογειακή δίαιτα οδηγούν σε μικρότερη κατανάλωση θερμίδων

 

Νέα Υόρκη

Δύο νέες μελέτες έρχονται να προσφέρουν μια καλή και γευστική λύση σε όσους θέλουν να προστατευθούν από την παχυσαρκία. Ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το σπιτικό φαγητό προσφέρει πιο υγιεινή διατροφή και μικρότερη κατανάλωση θερμίδων. Από την πλευρά τους ερευνητές στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά.

Το σπιτικό φαγητό

Οι άνθρωποι που τρώνε σπιτικό φαγητό, τρέφονται πιο υγιεινά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, άρα κινδυνεύουν λιγότερο να πάρουν βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Public Health Nutrition». Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής την Δρ Τζούλια Γούλφσον, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα, ηλικίας 20 ετών και άνω. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο, τις τελευταίες 30 ημέρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και αυτοί κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα, 84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης. Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και  κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.164 θερμίδες ημερησίως, 81 γραμμάρια λίπους την ημέρα και 119 γραμμάρια ζάχαρης. Μάλιστα εκείνοι που έτρωγαν σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν  λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το πρόχειρο φαγητό. Όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ήταν αυτοί που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν παχυσαρκία.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του σπιτικού φαγητού και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», εξήγησε η Δρ Γούλφσον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί – εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση.

Η μεσογειακή δίαιτα

Ομάδα ειδικών ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος της Ακαδημίας των Βασιλικών Κολεγίων Ιατρικής και στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή δίαιτα ανάμεσα στα πολλά άλλα οφέλη της έχει ευεργετικές συνέπειες και στην καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Οπως υποστηρίζουν αν και υπάρχουν διάφορες δίαιτες με χαμηλότερα λιπαρά από ότι ότι η μεσογειακή δίαιτα εντούτοις τα υπόλοιπα οφέλη της δεύτερης τελικά προσφέρουν καλύτερη προστασία σε σταθερή βάση για την παχυσαρκία από ότι οι άλλες δίαιτες. Μάλιστα οι μελέτες που υπάρχουν από την παρακολούθηση σε νοσοκομεία ατόμων που έχουν υποστεί έμφραγμα δείχνουν ότι οι ασθενείς που ακολουθούν (μετά την εκδήλωση του εμφράγματος) την πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, μεσογειακή δίαιτα προστάτευαν τη ζωής τους τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τις θεραπείες στατινών χαμηλής χοληστερόλης. Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Postgraduate Medical Journal»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει