Αρχική Επαγγελματικά Δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του ελεύθερου επαγγελματία

Δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του ελεύθερου επαγγελματία

από admin

Αυτό εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την τοποθέτηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου, χθες στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή ενός συστήματος πληρωμής των οφειλών στα Ταμεία ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα και το «προφίλ» των ελεύθερων επαγγελματιών, παράλληλα με το «πάγωμα» των παλαιών χρεών για όσους αρχίσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές από την 1/1/2017.

«Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σύστημα που προσεγγίζει με έναν πραγματικά αξιόπιστο τρόπο τις δυνατότητες των ασφαλισμένων να καταβάλουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε ο υφυπουργός στη Βουλή, σχετικά με το «πάγωμα» οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Ο Τ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «οι οφειλές είναι πάρα πολύ μεγάλες» και ότι «στον ΟΑΕΕ περίπου 296.000 ασφαλισμένοι, δεν πληρώνουν εισφορές, 404.000 πληρώνουν και ένας μεγάλος αριθμός (246.612 σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της διοίκησης του Ταμείου) έχει, ήδη, εδώ και καιρό, απενταχθεί πλήρως, σταματώντας τις δραστηριότητές τους».

«Η εικόνα είναι εκρηκτική», παραδέχθηκε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το μέτρο του παγώματος των οφειλών».

Ο Τ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι όσοι είναι σε ρύθμιση θα πρέπει να συνεχίσουν να την τηρούν για να μη χάσουν τα οφέλη («κούρεμα» προσαυξήσεων).

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για το «πάγωμα» τα έσοδα από τις ρυθμίσεις έχουν μειωθεί, οι οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ για αναγκαστική είσπραξη έχουν φτάσει τα 16,7 δισ. ευρώ, ενώ ετοιμάζεται και η διαπόμπευση περίπου 13.197 που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε η «Ημερησία».

Σε αυτή τη βάση και ενόψει την εφαρμογής, από την 1/1/2017, του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών η κυβέρνηση, αποδεχόμενη σχετική πρόταση της ΕΣΕΕ, διαπραγματεύεται την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες εφόσον θα πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές και να κάνει ρύθμιση «α λα καρτ», με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη που θα δίνουν το ύψος και τον αριθμό των δόσεων.

Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους δανειστές, ο οφειλέτης θα εντάσσεται σε διαδικασία διακανονισμού και θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον δεν εξοφλήσει όλες τις παλαιές οφειλές, να έχει ισόποση μείωση του χρόνου ασφάλισής του ή τη μείωση του ποσού της σύνταξης (σήμερα ισχύει μόνο για χρέη έως 20.000 ευρώ).

 

Πηγή : www.imerisia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει