Αρχική Εκλαϊκευμένα Δέκατα χωρίς άλλα συμπτώματα – Τι μπορεί να σημαίνουν

Δέκατα χωρίς άλλα συμπτώματα – Τι μπορεί να σημαίνουν

από editor

Η παροδική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του σώματος είναι ενδεικτική κάποιας δυσλειτουργίας στον οργανισμό, κατά πάσα πιθανότητα λόγω ασθένειας.

Για τους ενήλικες, ο πυρετός δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, εκτός και αν η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 39,4 βαθμούς. Για τα νεογέννητα και τα νήπια, ακόμη και η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή λοίμωξη.

Ο πυρετός είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες.

Επειδή ο πυρετός είναι το πιο γενικό σύμπτωμα που υπάρχει, απαιτείται αξιολόγηση από γιατρό ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του και να δοθεί αγωγή αν χρειάζεται.

Ανάλογα με την αιτία του πυρετού, συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:

– εφίδρωση
– ρίγη
– πονοκέφαλος
– μυϊκός πόνος
– μειωμένη όρεξη
– αφυδάτωση
– γενικευμένη αδυναμία

Ο πυρετός εκδηλώνεται όταν μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος –ο «θερμοστάτης» του σώματός μας– μεταβάλλει το προκαθορισμένο όριο της φυσιολογικής θερμοκρασίας σώματος προς τα επάνω.

Ο πυρετός και τα δέκατα μπορεί να οφείλονται σε:

– έντονη σωματική άσκηση/κόπωση
– περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. χοντρά ρούχα, υψηλή θερμοκρασία δωματίου)
– ανάπτυξη νέου δοντιού
– λοίμωξη από ιό
– λοίμωξη από βακτήριο
– θερμοπληξία
– φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
– κακοήθη όγκο
– φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης ή των επιληπτικών κρίσεων)
– εμβόλια (π.χ. διφθερίτιδας, τέτανου, κοκκύτη (DTaP), πνευμονιόκοκκου)

Δε χρειάζεται πάντα να λαμβάνεται αγωγή για τα δέκατα, ειδικά εάν απουσιάζουν άλλα συνοδά συμπτώματα. Η πρώτη γραμμή διαχείρισης περιλαμβάνει την ξεκούραση και την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού (νερό, φρέσκα φρούτα και λαχανικά κ.α.).

Εάν τα δέκατα επιμένουν για αρκετές ημέρες, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό και χρονίως πάσχοντες.

Πηγή: onmed.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει