Πρόκειται για μία από τις συχνότερες χρόνιες ασθένειες στα παιδιά. Αποτελεί την πρώτη αιτία απουσιών από το σχολείο και από άλλες δραστηριότητες, ενώ έρευνες λένε πως κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά του έχουν αυξηθεί δραματικά.
Το Α και το Ω είναι η καλή πληροφόρηση των γονέων για την πρόγνωση του παιδικού άσθματος καθώς και για τα οφέλη της αγωγής που πρέπει να ακολουθείται ανά περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η καλή συνεργασία της οικογένειας με τον ιατρό και φυσικά, η καλύτερη ποιότητα ζωής και η αποτελεσματική θεραπεία του μικρού ασθενή.
Πέρα, όμως, από τη φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς μπορούν να λάβουν κάποια μέτρα ώστε να είναι ασφαλή τα παιδιά τους.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε:
Πριν από οποιοδήποτε ταξίδι ή απόδραση, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα φάρμακά του παιδιού σε κάποιο εύκαιρο σημείο, τις οδηγίες του ιατρού με τις ονομασίες των φαρμάκων, τη δοσολογία καθώς και το τηλέφωνο του επιβλέποντα ιατρού, προκειμένου να τον καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης.
Είναι σημαντικό, επίσης, να γνωρίζετε τι είναι αυτό που στο περιβάλλον μας μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα του παιδιού, ώστε να προφυλάσσεστε αντίστοιχα. Αυτοί οι παράγοντες ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι εξής:
- Ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού: Κυρίως ιοί του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και παραγρίπης.
- Αλλεργιογόνα: ακάρεα της οικιακής σκόνης, επιθήλια ζώων, γύρεις, μύκητες.
- Καπνός τσιγάρου: αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης άσθματος στα παιδιά, ενώ αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκλυτικούς παράγοντες ανάπτυξης κρίσης άσθματος.
- Μόλυνση της ατμόσφαιρας
- Άσκηση
- Άλλα : κρύος αέρας, απότομες αλλαγές του καιρού και της θερμοκρασίας.
Μην ξεχνάτε!
Το άσθμα είναι μία ασθένεια που πρέπει να κατανοήσουμε κι όχι να φοβόμαστε. Αν το παιδί σας έχει άσθμα μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για αυτή την ασθένεια και συνεργαστείτε με το γιατρό του παιδιού σας. Αυτό θα προσφέρει στο παιδί σας την καλύτερη πιθανότητα να ελεγχθεί το άσθμα του και να έχει μία φυσιολογική, υγιή και χαρούμενη ζωή.
Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου το Διαγόρα Ζαργάνη, Παιδίατρο, Διευθυντής Β’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών