Αρχική Εκλαϊκευμένα Κονδυλώματα: ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Κονδυλώματα: ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

από editor

Έχει υπολογιστεί ότι τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού της αναπαραγωγικής ηλικίας μολύνεται από τον ένοχο ιό HPV.

Untitled-1

Dr Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Έχει υπολογιστεί ότι ένα στα δύο άτομα μπορεί να μολυνθεί με κονδυλώματα κάποια στιγμή στη ζωή του. Στο νούμερο αυτό βέβαια συνυπολογίζονται και πολλοί πάσχοντες που δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, είτε γιατί δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, είτε γιατί οι βλάβες είναι δυσδιάκριτες.

Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή, προκαλώντας μικρά ογκίδια στα χείλη του αιδοίου, τα τοιχώματα του κόλπου, το εφήβαιο, την περινεϊκή, βουβωνική και  περιπρωκτική περιοχή. Συνήθως, τα ογκίδια αυτά έχουν καφέ ή γκρίζα απόχρωση, και στην αρχή είναι επίπεδα, όμως καθώς αναπτύσσονται, μπορεί να αποκτήσουν την όψη του κουνουπιδιού. Ορισμένες φορές ωστόσο, είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να εντοπιστούν δια γυμνού οφθαλμού. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα πόνου, καύσου και κνησμού στην περιοχή, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, αλλά και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική διείσδυση.

Στους άντρες, από την άλλη μεριά, τα δερματικά κονδυλώματα εντοπίζονται στην ουρήθρα, το πέος, το όσχεο, το εφήβαιο, την περιπρωκτική περιοχή και τη βουβωνική χώρα. Αν τα κονδυλώματα πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο βαθμό, τότε μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες πλάκες με μαλακή (στο στέλεχος του πέους) ή τραχιά υφή (στην περιπρωκτική περιοχή). Δεν σπανίζουν ωστόσο και οι περιπτώσεις που δεν είναι άμεσα ορατά επειδή βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια του δέρματος που καλύπτει την βάλανο, όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί περιτομή, ή καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής. Η παρουσία τους είναι πιθανό να συνοδεύεται από αίσθημα κνησμού, δύσοσμες εκκρίσεις ή ακόμα και αιμορραγία, κυρίως άμα ερεθιστούν, ενώ σε περίπτωση που φράξουν την έξοδο της ουρήθρας, παρατηρείται πόνος και δυσκολία στην ούρηση.

Το προφυλακτικό δεν προσφέρει πλήρη προστασία

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και τα πιο μικρά σε μέγεθος κονδυλώματα παραμένουν ιδιαίτερα μολυσματικά και μπορούν να μεταδοθούν από την πρώτη κιόλας ερωτική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματογεννητική), αλλά και με τη χρήση μολυσμένων sex toys ή άλλων αντικειμένων (πετσέτες, σεντόνια, κ.α.). Για τους λόγους αυτούς, η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί, καθώς δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV που είναι χαμηλού κινδύνου, δηλαδή δεν είναι καρκινόγονα. Ενδέχεται όμως να συνυπάρχουν σε αυτά, στελέχη υψηλού κινδύνου, τα οποία μπορεί να επιφέρουν δυσπλαστικές αλλοιώσεις, δηλαδή προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού, οι οποίες να εξελιχθούν σε κακοήθειες. Έχει υπολογιστεί ότι αυτό συμβαίνει στο 2% των περιστατικών.

Σε επίπεδο πρόληψης συστήνεται:

  • χρήση προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή
  • αποφυγή μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια ξυρίσματος ή αποτρίχωσης της περιγεννητικής περιοχής με κερί
  • αυτοεξέταση/αυτοψηλάφηση μπροστά σε καθρέφτη, με δυνατό φως
  • εξέταση/ψηλάφηση του ερωτικού συντρόφου
  • εξέταση/ψηλάφηση του ερωτικού συντρόφου για τυχόν δερματικές βλάβες που μοιάζουν με «ελιές»
  • ιατρική δερματολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού
  • εμβολιασμός

Αν εντοπιστούν βλάβες, τότε συστήνεται άμεση θεραπεία με την πλέον εξελιγμένη μέθοδο επιλεκτικής αφαίρεσης των κονδυλωμάτων με LaserCO2. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους της κρυοπηξίας και της διαθερμοπηξίας, η μέθοδος αυτή επιτρέπει την άμεση και πλήρη εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών σε μία και μόνο συνεδρία, χωρίς πόνο, με πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας και χωρίς να μένουν σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες.

 

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

www.tzermias.gr
Dr Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ:

Περαιτέρω ενημέρωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει