Αρχική Εκλαϊκευμένα Εγκεφαλικό: Ποιοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου – Εξετάσεις πρόληψης

Εγκεφαλικό: Ποιοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου – Εξετάσεις πρόληψης

από editor

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, πέραν των κοινωνικών και οικογενειακών προβλημάτων που δημιουργεί.

Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης είναι πολύτιμη προκειμένου να εντοπίζονται και να θεραπεύονται οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώνονται τόσο σε ασθενείς χωρίς κανένα σύμπτωμα (ασυμπτωματικούς) όσο και σε ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα (συμπτωματικούς).

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου συγκαταλέγονται όσοι έχουν υποστεί στο παρελθόν έμφραγμα, πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη και υπερχοληστεριναιμία.

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται ένα άτομο προκειμένου να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του εγκεφαλικού είναι:

-Αιματολογικός έλεγχος

-Καρδιολογικός έλεγχος

-Αξονική τομογραφία εγκεφάλου

-Έλεγχος των αγγείων με κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα καρωτίδων και αγγειογραφία εξωκρανιακών και ενδοκρανιακών αγγείων.

Ειδικά όσοι παρουσιάζουν στενώσεις των καρωτίδων μέχρι και 70% πρέπει να παρακολουθούνται και να θεραπεύονται συντηρητικά.

Ασθενείς που η γενική κατάστασή τους είναι βεβαρημένη, μπορεί να χρειάζονται μπαλονάκι.

 

Πηγή: onmed.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει