Αρχική Εκλαϊκευμένα Αλτσχάιμερ: Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

Αλτσχάιμερ: Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

από admin

Μερικές φορές λίγη προσπάθεια είναι αρκετή για να απολαύσουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας!

Όσον αφορά την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας, η οποία αντιστοιχεί στο 60-70% όλων των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως, λίγη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα παρέχει προστασία από τη νευροεκφυλιστική νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, η ήπια σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, ο χορός ή ακόμη και η κηπουρική, μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ έως και κατά 50%, βελτιώνοντας παράλληλα το συνολικό όγκο του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 876 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 78 έτη για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ μνήμης και παράλληλα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσο κινούνται μέσα στην ημέρα και ποιες δραστηριότητες επιλέγουν, καθώς και να καταγράφουν πόσες θερμίδες καίνε σε εβδομαδιαία βάση.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειωνόταν σταθερά ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας φάνηκε επίσης να συσχετίζονται με τον όγκο του εγκεφάλου.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στην οποία εντοπίζεται συσχέτιση ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα, τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και τον όγκο του εγκεφάλου σε τόσο μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων, δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Cyrus A. Raji.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει