Αρχική Επαγγελματικά Σ.Τ. του Μ. Βορίδη: Στο 15,7% το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών

Σ.Τ. του Μ. Βορίδη: Στο 15,7% το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών

από admin

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, το απόγευμα της 2ας Ιουλίου 2014, με θέμα το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, στην οποία επισήμανε την επιλογή να διαμορφώσουν κλιμακωτά περιθώρια κέρδους ανάλογα με την χονδρική τιμή στην οποία προσδιορίζεται η τιμή κάθε φαρμάκου. Το μεσημέρι τς ίδιας μέρας είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το ίδιο θέμα. Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών:

Σας ευχαριστώ, καταρχάς, για την ανταπόκριση σε μία σχετικά ταχεία ειδοποίηση και με πολύ μικρό περιθώριο, αλλά ήθελα, επειδή ουσιαστικά τις τελευταίες ώρες έχει καταλήξει αυτό το ζήτημα το οποίο θα αναπτύξουμε, να μην καθυστερήσουμε στην ανακοίνωσή του.

Όπως ξέρετε, υπήρχε εδώ και πολύ καιρό μία υποχρέωση, μία διεθνής δέσμευση της χώρας σύμφωνα με την οποία έπρεπε να προσαρμοστούν τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών από το 23% στο 15%.

Εξεδόθη, λοιπόν, μία υπουργική απόφαση με την οποία εκπληρώνεται ο συγκεκριμένος στόχος, υλοποιείται η συγκεκριμένη δέσμευση της χώρας, η οποία μάλιστα περιεχόταν σε μία από τις 12 δράσεις, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν στο συγκεκριμένο χρόνο.

Η επιλογή, την οποία κάνουμε, είναι στην πραγματικότητα να διαμορφώσουμε κλιμακωτά περιθώρια κέρδους ανάλογα με την χονδρική τιμή στην οποία προσδιορίζεται η τιμή κάθε φαρμάκου.

Στην πραγματικότητα από το 23%, αν αφαιρέσει κανείς την έκπτωση, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν στο 21%.

Η υποχρέωση της χώρας, αν συνυπολόγιζε κανείς την έκπτωση στο 15% – αφαιρουμένου δηλαδή του λεγόμενου rebate, της εκπτώσεως επί του 15%, – θα ήταν η προσαρμογή να οδηγηθεί περίπου στου 13,5% μετά την άσκηση του rebate.

Αυτή τη στιγμή στα φάρμακα τα οποία ήδη κυκλοφορούν η προσαρμογή από το 21% στο 19%. Επειδή όμως ανοίγεται η πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα, στα φάρμακα υψηλού κόστους δηλαδή, στα λεγόμενα ΦΥΚ – κάτι το οποίο δεν υπήρχε την τελευταία διετία τουλάχιστον – και συνυπολογιζομένου αυτού του όγκου πωλήσεων, το ποσοστό κέρδους πλησιάζει στο 15,6% – 15,7% και υπό αυτήν την έννοια εκπληρώνεται η υποχρέωση της χώρας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει άνοιγμα σε έναν σημαντικό κύκλο εργασιών για τους φαρμακοποιούς.

Ο κύκλος εργασιών για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους είναι της τάξεως των 770 εκατομμυρίων. Αυτή είναι η υπουργική απόφαση.

Δεύτερον, η προσαρμογή γίνεται με τον τρόπο που είπαμε. Τρίτον αλλάζει ένα σύστημα το οποίο καθίσταται αρκετά πιο διαφανές, υπό την έννοια ότι είναι κλιμακωτά τα περιθώρια κέρδους.

Τέταρτον, υπάρχει μία θετική επίπτωση μέσα από τη μείωση αυτού του κόστους τελικώς και στον χρήστη των φαρμάκων. Γιατί θα υπάρχει μία μείωση της τιμής του φαρμάκου και με αυτήν την έννοια θεωρώ ότι ήταν μία ισορροπημένη συμφωνία την οποία έχει επιτύχει το Υπουργείο Υγείας, εκπληρώνοντας την υποχρέωση της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, οι φαρμακοποιοί με μια πρώτη εκτίμηση που κάνουμε, μας λένε ότι πρόκειται για μεγάλη περικοπή στο ποσοστό κέρδους τους, η οποία μειώνεται υπό την προϋπόθεση ότι και το σύνολο των ΦΥΚ θα περάσουν στα φαρμακεία, κάτι το οποίο αμφισβητούν. Άρα, φοβούνται τη μεγάλη περικοπή στο ποσοστό κέρδους, να πάει κάτω και από το 15,5%.

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Το 15,7% διαμορφώνεται μόνο εάν κανείς συνυπολογίσει την αγορά των ΦΥΚ, αλλιώς δεν έχει εκπληρωθεί ο στόχος.

Αν δεν συνυπολογιστεί η αγορά των ΦΥΚ, τότε στην πραγματικότητα το ποσοστό κέρδους βρίσκεται στο 19%. Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιηθεί αυτό.

Την άκουσα την ανησυχία των φαρμακοποιών. Δεν είναι εύλογη. Υπάρχει πρόσβαση, ξανάλεω, σε ένα πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών, αλλά ακόμα και αν πει κανένας ότι δεν θα είναι το σύνολο του κύκλου εργασιών το οποίο θα διοχετευτεί στα φαρμακεία, ακόμα και με μέρος, και μάλιστα με πολύ μικρό μέρος αυτού του κύκλου εργασιών, ο κύκλος, ο συνολικός κύκλος εργασιών διευρύνεται.

Δηλαδή, η σχέση των ποσών που αφαιρείται, αυτό δηλαδή το 2%, σε σχέση με έναν ελάχιστο όγκο των ΦΥΚ, πάλι στη πραγματικότητα διαμορφώνει ένα μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δηλαδή, για να καταλάβω, γιατί έχω μπλεχθεί λιγάκι. Τα ΦΥΚ ουσιαστικά είναι σαν αντιστάθμισμα. Σωστά;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Όχι. Ανοίγεται μία πρόσθετη αγορά και στη πρόσθετη αγορά αυτή, συνυπολογίζεται το ποσοστό κέρδους. Επειδή το ποσοστό κέρδους είναι πάρα πολύ μικρό, στη πραγματικότητα επηρεάζει το συνολικό ποσοστό κέρδους και με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνεται η συγκεκριμένη διεθνής υποχρέωση που έχουμε.

Εάν όμως αφαιρούσαμε τα ΦΥΚ η προσαρμογή που γίνεται δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν υπάρχει εκεί προσαρμογή;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Υπάρχει. Από το 21% στο 19%. Εκεί υπάρχει προσαρμογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Η τρόικα δεν είχε πει από το 21% στο 15%.

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Μάλιστα. Εκπληρώνεται όμως, γιατί συνυπολογίζεται ο κύκλος εργασιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχετε έρθει σε συνεννόηση; Υπήρχαν διαπραγματεύσεις πιο πριν με τεχνικά κλιμάκια με τη τρόικα. Αυτή είναι η δική σας πρόταση, υπουργική απόφαση. Υπάρχει συνεννόηση; Το έχει δεχθεί η τρόικα αυτό;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και να κάνω και μία άλλη ερώτηση. Επειδή μπερδεύτηκα λίγο και εγώ με το rebate. Το 19% προσαρμογή από το 21% είναι μετά το rebate;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Το 19% είναι με rebate. Ναι. Έχει δηλαδή υπολογιστεί ότι έχει γίνει rebate.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και το 15,6% μετά

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Όταν συμφωνήθηκε η προσαρμογή από το 23% στο 15% δεν υπήρχε rebate. Άρα, ήταν χωρίς την έκπτωση. Μετράνε τα νούμερα χωρίς την έκπτωση και μιλάνε για μία προσαρμογή 8 μονάδων εκείνη την εποχή.

Αν τώρα θέλετε να τα μετρήσουμε με rebate όλα, πως θα έπρεπε να υπολογίσουμε την έκπτωση;

Από το 21%. Το 23% γίνεται 21% με το rebate και το 15% με rebate, πρέπει να γίνει γύρω στο 13,5%. Εντάξει; Άρα, θα ήταν από 21% στο 13,5%.

Δεν γίνεται λοιπόν αυτό. Γίνεται στα 19%. Αλλά τα 19% γιατί στη πραγματικότητα εκπληρώνουμε την υποχρέωση μας; εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας γιατί αναλαμβάνουνε πλέον οι φαρμακοποιοί έναν κύκλο εργασιών που έχει πολύ χαμηλό ποσοστό.

Αυτό το πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με το μεγάλο όγκο, γιατί τα 770 εκατομμύρια είναι ένας μεγάλος κύκλος εργασιών. Σε σχέση με το μεγάλο όγκο, είναι που δημιουργούνε ουσιαστικά τη προσαρμογή στο ποσοστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Σήμερα συναντηθήκατε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο; Συμφωνεί με αυτό; Γιατί αρχικά αυτό που έλεγαν τουλάχιστον σε εμάς, ήταν ότι και με το 3% διαφωνούσαν, για τα ΦΥΚ λέω τώρα, και με το cash που έπρεπε να δίνουν προκαταβολικά. Τι σας είπαν;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Νομίζω έγινε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση και θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Η εκτίμηση της κυβερνήσεως είναι ότι πρόκειται για μία εύλογη προσαρμογή.

Δεν ξέρω πως θα τοποθετηθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ούτε και μπορώ να παρέμβω στις αποφάσεις και στις σκέψεις ενός συνδικαλιστικού οργάνου.

Πάντως ήταν μια συζήτηση σε καλό κλίμα και πολιτισμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είπατε, πολύ μικρό ποσοστό κέρδους στα ΦΥΚ. Μπορείτε μας προσδιορίσετε πόσο είναι στα ΦΥΚ;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

3 και κάτι. Περίπου 3,6%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα συμφέρει τους φαρμακοποιούς τα πολύ ακριβά φάρμακα με 3% να τα προπληρώνουνε και να αργεί ο ΕΟΠΥΥ να τους…

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Αυτό όπως ξέρετε είναι ένα ζήτημα τώρα της δικής τους αγοράς. Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω σε αυτό. Δηλαδή, δεν μπορώ να πω να ρυθμίσει το Υπουργείο Υγείας και τους όρους και τις οικονομικές συμφωνίες που θα κάνει ο κάθε φαρμακοποιός με τις εταιρείες για το ζήτημα αυτό.

Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το ρυθμίσει η αγορά των φαρμάκων. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.

Να σας πω επίσης, ότι θα σας καλέσουμε συντόμως να μιλήσουμε, γιατί είναι και αυτό έτοιμο και οδεύει προς δημοσίευση, για τις μονάδες ημερησίας νοσηλείας. Έχουν τελειώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τα υπόλοιπα θέματα που είχαμε με τα ΜΗΣΥΦΑ να ελέγξουμε αν…

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Για τα ΜΗΣΥΦΑ εκείνο το οποίο είπαμε στη συζήτηση αυτή, είναι ότι το θέμα της επιστημονικής εκθέσεως που θα προσδιορίσει το κατά πόσον λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε αυτά και έχουν μειωθεί οι τιμές παραμένει ανοιχτό. Αφού υπάρξει αυτή η έκθεση, η οποία «τρέχει» τώρα, εν συνεχεία θα αποφασίσουμε τι είναι εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(εκτός μικροφώνου).

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Είναι ένα διεθνές ινστιτούτο το οποίο έχει αναλάβει να κάνει αυτή την έρευνα. Θεωρείται από τα κορυφαία ινστιτούτα, τα οποία κάνουν φαρμακευτικές μελέτες και έρευνες.

Τα συμπεράσματά του είναι ευρύτερα αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Υπουργέ, δεν ξέρω, ψηφίστηκε; Ψηφίζεται τώρα το πολυνομοσχέδιο; Ήταν σήμερα πάντως που έγινε συζήτηση. Τελείωσε.

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Το τελειώσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είχα περάσει από τη Βουλή το μεσημέρι και δεν έχει βγει, δεν το έχω δει κάπου, αλλά κάτι μου έλεγαν ότι στο άρθρο 43 υπάρχει η κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ; Ισχύει αυτό;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν θα μεταφερθεί το προσωπικό στον ΕΟΦ;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Όχι. Υπάρχει μία δυνατότητα που δεν ισχύει για τον ΕΟΠΥΥ ειδικώς. Γενικότερα υπάρχει μία δυνατότητα, να στελεχώσουμε τον ΕΟΦ. Γιατί αυτό όπως ξέρετε – το θέμα του ΕΟΦ – αποτελεί στρατηγική μας επιλογή. Δηλαδή το να ενισχύσουμε τον ΕΟΦ προκειμένου να μπορέσει να έχει καλύτερο επίπεδο, να μπει ουσιαστικά στις αξιολογήσεις των φαρμάκων, να επιταχύνεται η διαδικασία και να έχουμε αποτέλεσμα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα και οικονομική ανάπτυξη του Οργανισμού.

Αυτό λοιπόν αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Σε ένα πρώτο επίπεδο και ανεξαρτήτως του τί άλλο θα κάνουμε για να στελεχώσουμε τον ΕΟΦ, να δώσουμε τη δυνατότητα να στελεχωθεί από τον ευρύτερο χώρο του Υπουργείου Υγείας.

Και μέσα στο χώρο του Υπουργείου Υγείας, των δομών του Υπουργείου Υγείας, είναι και ο ΕΟΠΥΥ. Εκεί υπήρχε ένα ζήτημα κατά πόσο θα φύγουν οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ. Ετέθη ένα τέτοιο ζήτημα; Όχι.

Υπήρξε μία ανησυχία, από πλευράς ΕΟΠΥΥ ότι ο ΕΟΦ θα του πάρει τους φαρμακοποιούς.

Εμείς εκείνο το οποίο είπαμε είναι ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο του να διατηρήσουμε όλα τα συστήματα λειτουργικά. Αν γίνεται, αν δεν γίνεται θα το δούμε. Θα το εξετάσουμε ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είπατε, προηγουμένως, απαντώντας στη συνάδελφο, ότι το ποσοστό κέρδους για τα ΦΥΚ θα διαμορφωθεί στο 3%. Ο κύριος Γεωργιάδης είχε εκδώσει μία απόφαση η οποία προέβλεπε κλιμακωτό, κλιμακούμενο ποσοστό κέρδους στα ΦΥΚ ανάλογα με την τιμή τους. Αυτό δεν θα ισχύσει τελικά;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Αυτό ειδικά με τα ΦΥΚ θα δούμε ακριβώς πώς θα πάει. Καταρχήν δεν έχουμε πρόθεση να αλλάξουμε κάτι άλλο πλην ενός. Του να διασφαλίσουμε ότι θα διακινηθούν τα φάρμακα αυτά στα φαρμακεία. Δηλαδή θα είναι ανεμπόδιστη η πώληση των φαρμάκων αυτών στα φαρμακεία.

Αυτό έχει και ένα άλλο καλό. Ότι αυτά τα ακριβά φάρμακα μέχρι τώρα, οι ασθενείς μπορούσαν να τα προμηθεύονται μόνο από συγκεκριμένα φαρμακεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία ξέρετε πόσα είναι και με τα γνωστά προβλήματα.

Τώρα, υπάρχει η δυνατότητα να τα πάρουν οι άνθρωποι στα φαρμακεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Από πότε θα αρχίσει να ισχύει αυτό το ποσοστό κέρδους, αυτή η υπουργική απόφαση;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Με βάση την υπουργική απόφαση, θα πρέπει να εκδοθεί τώρα το δελτίο τιμών. Έχουμε δώσει μία μικρή παράταση για το θέμα της εκδόσεως του δελτίου τιμών, αλλά μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να εκδώσουμε το καινούριο.

Ο ΕΟΦ έχει κάνει την προπαρασκευαστική δουλειά για το ζήτημα αυτό και επομένως στην πραγματικότητα θα «κουμπώσει» επάνω τα ποσοστά προκειμένου να βγει το δελτίο τιμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μας έχει ανακοινωθεί από τον προκάτοχό σας η υπουργική απόφαση για το κλιμακωτό ποσοστό κέρδους στα ΦΥΚ, η προηγούμενη η οποία τώρα ουσιαστικά αντικαθίσταται με αυτή την νέα υπουργική απόφαση, σε ερώτηση που είχαμε κάνει μας είχε ειπωθεί ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι 19% και όχι 21%.

Πώς το εξηγείτε; Πώς το…;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Υπάρχει το 19%. Εγώ παίρνω την εκδοχή των φαρμακοποιών και σας λέω 21%.

Με ορισμένους υπολογισμούς μπορεί να είναι 19%. Γιατί εκεί συνυπολογίζουν ένα μέρος των ΦΥΚ – μικρό μέρος, γύρω στα 3 εκατομμύρια είναι αυτό – στο οποίο είχαν πρόσβαση ήδη τα φαρμακεία.

Αυτό, λοιπόν, με αυτό το ποσοστό το οποίο υφίσταται τώρα στην πραγματικότητα έκανε μία διόρθωση του συνολικού ποσοστού.

Αλλά εγώ δεν παίρνω αυτό. Εγώ βγάζω τη συζήτηση ΦΥΚ απέξω γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι πιο καθαρό για να έχουμε εικόνα. Ποιό είναι το ποσοστό κέρδους; Είναι το 21%. Από το 21% αυτή τη στιγμή γίνεται 19%.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Πηγή: pharmacorner.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει