Αρχική Εκλαϊκευμένα Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για το τοξικό νέφος από το εργοστάσιο του Ασπροπύργο

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για το τοξικό νέφος από το εργοστάσιο του Ασπροπύργο

από editor

Στη λήψη μέτρων για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκληθεί στον Ασπρόπυργο και τις γύρω περιοχές, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στη μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών Ασπροπύργου, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, συστήνεται σε άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση.

Επίσης, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Την ίδια ώρα, το τμήμα υγιεινής περιβάλλοντος μετά από μετρήσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου, έκρινε αναγκαία τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το τοξικό νέφος καθιστά αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή σχετική μήνυση της Περιφέρειας Αττικής, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το τοξικό νέφος και τη δυσοσμία που εξακολουθούν να καλύπτουν κατά διαστήματα περιοχές της Αθήνας. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας, η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών με την εντολή να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς «που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρία ανακύκλωσης».

Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιών προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το περιστατικό.

Το απόγευμα της Τρίτης αντιπροσωπεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γρηγόρη Γουρδομιχάλη πραγματοποίησε επιτόπου συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Τάσο Μαυρόπουλο και στελέχη της Πυροσβεστικής. Αναγνωρίζοντας τον αγώνα πυροσβεστών και εργαζομένων να κατασβήσουν πλήρως τη φωτιά και προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η Διοίκηση του Συνδέσμου με απόφασή της ανακοίνωσε ότι δύναται να συνδράμει στην κατάσβεση διαθέτοντας και μεταφέροντας με ίδιες δαπάνες ποσότητες χωμάτων, με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ να σημειώνει: «Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε με όποια μέσα έχουμε την άμεση κατάσβεση της φωτιάς. Δυστυχώς ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα έχει συντελεστεί, όμως προτού ζητήσουμε ευθύνες από τους αρμόδιους, οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την υγεία χιλιάδων πολιτών που τίθεται σε κίνδυνο».

Με αφορμή την «σιγή ιχθύος» από το ΥΠΕΚΑ τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS καλούν το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει ανακοίνωση για τις επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία των πολιτών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι:

-Τα καυσαέρια από την φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, που είναι πολύ καρκινογόνες. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.α.). Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με την χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλλει και στην μελλοντική αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής, που θα εκτεθεί στα καυσαέρια.

-Είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της Αττικής μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια. Θα πρέπει να αναζητηθούν και ουσιαστικά αίτια, που σχετίζονται με την υπολειτουργία ή την μη λειτουργία των μονάδων, λόγω έλλειψης αντικειμένου, που είναι αποτέλεσμα της λίγης ανακύκλωσης που υπάρχει σήμερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

-Θα πρέπει να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και πυρασφάλειας όλων αυτών των μονάδων σε Αττική και αλλού, στο κατά πόσο δηλαδή τηρούν τους απαραίτητους όρους, διότι είναι πολύ επικίνδυνες και δύσκολα κατασβέσιμες οι πυρκαγιές τους.

-Τίθεται για άλλη μία φορά το θέμα της σχέσης των ΡΟΜΑ με την ανακύκλωση. Προτείνουμε να γίνουν δύο ενέργειες: α) να ενημερωθούν οι ΡΟΜΑ ότι εκτίθενται συνεχώς οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε κινδύνους για την υγεία τους και β) η πολιτεία να ασκήσει επιτέλους μία αποτελεσματική πολιτική ένταξης αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, μέσω της δημιουργίας Πράσινων Σημείων παντού, που λύνουν και πολλά άλλα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων.

-Προτείνεται να εκτιμήσουν οι αρμόδιες αρχές έκτακτων καταστάσεων, δύο πιθανές ενέργειες: α) μήπως ειδοποιηθεί ο ευρύτερος πληθυσμός της περιοχής, που εκτίθεται στα καυσαέρια, να παραμείνει στις κατοικίες του με κλειστές πόρτες και παράθυρα, και β) εάν υπάρχουν άτομα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καλόν είναι να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους και να μετακινηθούν μακριά από την έκθεση στα καυσαέρια μέχρι να σβηστεί οριστικά η πυρκαγιά. Παράλληλα, πρέπει να εκτιμηθεί η ανάγκη για τη λήψη απαραίτητων μέτρων για τη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε επικίνδυνες ουσίες. Τέλος, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα ελέγχου και μέτρησης των επιπέδων επικίνδυνων ουσιών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει