Αρχική Επαγγελματικά Στοιχεία ελέγχων ζητά ο ΙΣΑ από ΥΥ και ΕΟΦ

Στοιχεία ελέγχων ζητά ο ΙΣΑ από ΥΥ και ΕΟΦ

από admin

Σε συνάντηση του ΔΣ του ΙΣΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας κ Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας τέθηκε το μείζον θέμα που πλήττει τον Ιατρικό κόσμο περί αμαύρωσης της ιατρικής αξιοπρέπειας εξαιτίας δημοσιευμάτων του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάζουν ανήθικους τους γιατρούς στο σύνολό τους.

Κατά τη συνάντηση δε δόθηκαν στοιχεία ούτε λίστες με ονόματα γιατρών που συμμετείχαν στο «πάρτι υπερσυνταγογράφησης» γιατί ακόμη δεν υπάρχουν. Απέναντι στην καθολική αμαύρωση της αξιοπρέπειας των γιατρών, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ Πατούλης τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος δε θα ανεχθεί άλλο την επικοινωνιακή λάσπη ετών που υποκρύπτει συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος των λειτουργών υγείας, της φήμης τους και της διαπροσωπικής σχέσης τους με τους ασθενείς τους.

Μετά από επικοινωνία του Προέδρου του ΙΣΑ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ Κοντό, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, επιβεβαιώθηκε ότι από τους 65.000 γιατρούς που συνταγογραφούν στην Ελλάδα ως πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι, μόνο 11 «τιμωρήθηκαν» για την υπερσυνταγογράφηση το τελευταίο εξάμηνο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από αυτούς τους 11, μόνο σε 1 αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης δια παντός, δηλαδή σε ένα ποσοστό στο 0,0000154%

Ο ΙΣΑ αναμένει, όπως με κάθε τρόπο έχει τονίσει, ονόματα και διευθύνσεις με πραγματικά στοιχεία για τους ενδεχόμενα παραβάτες γιατρούς, προκειμένου να τους παραπέμψει στα πειθαρχικά του όργανα, στα πλαίσια μιας εσωτερικής κάθαρσης. Πάντως, μέχρι σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να μας γνωστοποιήσει ούτε ένα όνομα γιατρού μέλους «παραβάτη».

Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι ζητούμε μεγαλύτερη σοβαρότητα στη διαχείριση των προσπαθειών που κάνει ο Ιατρικός Κόσμος στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Υγείας, πάντως, διαβεβαίωσε τον ΙΣΑ ότι θα ξεκινήσει έλεγχος με το συντονισμό του ΣΕΥΥΠ και του ΣΔΟΕ, λέγοντας: «Δε μπορούν να δοθούν προσωπικά δεδομένα ανθρώπων τους οποίους θέτουμε υπό έλεγχο. Το τεκμήριο της αθωότητας εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα. Όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και εφόσον προκύψουν ευθύνες, ασφαλώς και οι αρμόδιοι ιατρικοί σύλλογοι θα λάβουν γνώση», ζητώντας από τον ΙΣΑ τη συμβολή του στην υπόδειξη στοιχείων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα δικαιολογούσαν υπόνοια φαινομένων ενδεχόμενης παραβατικής συμπεριφοράς, ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και οι άδικες λασπολογίες δικαιολογημένων συνταγογραφικών φαινομένων.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε κατά τη συνάντησή του ΔΣ με τον Υπουργό ότι η ανοχή στην διαπόμπευση των λειτουργούν Υγείας έχει τελειώσει, λέγοντας:«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία σαφέστατα να δείχνουν ενοχή και παρακαλούμε προς κάθε κατεύθυνση σε αυτή τη δύσκολη εποχή να λέμε ποιος φταίει, γιατί φταίει και τότε να δημοσιοποιούμε ονόματα και διευθύνσεις. Διαφορετικά διαπομπεύεται όλος ο κλάδος, κάτι το οποίο δεν είναι στην πρόθεση κανενός. Θεωρούμε αυτονόητο τον έλεγχο που αναφέρει ο κ. Υπουργός, αλλά ονόματα μόνο όταν υπάρχει ενοχή».

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των γενοσήμων, κοινή συντεταγμένη της συζήτησης ήταν ότι πρέπει να υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος για την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια όλων των «καινούριων» γενόσημων που εισβάλλουν στην ελληνική αγορά.

Ο Υπουργός Υγείας, κατά τη συνάντηση στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι του ΕΟΦ, δήλωσε: «Είχαμε εδώ εκπροσώπους και όλη την ομάδα ελέγχου των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, για να διαβεβαιώσει τους γιατρούς μας για την αξιοπιστία και τη συχνότητα των ελέγχων όσον αφορά γενικά το φάρμακο και ειδικά τα γενόσημα. Στον εθνικό στόχο, για να φτάσουμε στο 60% στην διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα, θέλουμε τον Έλληνα γιατρό σύμμαχο, γιατί αυτός είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης για τους ασθενείς».

Αναμένοντας τα στοιχεία που ζήτησε ο ΙΣΑ από τον ΕΟΦ με την υπ αριθμόν 39388 – 23/8/2013 επιστολή του αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν ήδη διεξαχθεί στα υπό κυκλοφορία και στα κυκλοφορούντα φάρμακα, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργού για εντατικοποίηση των ελέγχων προς τη διασφάλιση της διοχέτευσης των ποιοτικών και ασφαλών φαρμάκων στην ελληνική αγορά και περιμένουμε από τον ΕΟΦ όπως μας ενημερώσει:

1) Σε ποια εργοστάσια έγιναν έλεγχοι, ποιες ημερομηνίες την τελευταία 5ετία και σε ποια σκευάσματα; Ποια αποτελέσματα είχαν;

2) Σε ποια φαρμακεία και σε ποιες φαρμακαποθήκες έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, πόσοι ήταν αυτοί, σε ποια δείγματα με ποιο LOT και ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών

Ο ΙΣΑ εμμένει στην πάγια θέση του ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο ισχύων νόμος ότι κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και καλεί όλους του επαγγελματίες Υγείας να σέβονται τα επιστημονικά όρια που υπαγορεύει η επιστήμη τους, ώστε να υπάρχει μια αγαστή διεπιστημονική συνεργασία προς το Κοινό Όφελος του Ασθενή πολίτη.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκτός από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ Γιώργο Πατούλη, ο Γεν Γραμματέας κ Στάθης Τσούκαλος, ο Ταμίας κ Φώτης Πατσουράκος, και τα μέλη κκ Σωτήριος Δρίτσας, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Δατσέρης, Βαγγέλης Ζαφειρίου, Θεόδωρος Πιτσόλης, Παναγιώτης Ψυχάρης και Μάνος Ζαχαριάδης. Από το Υπουργείο Υγείας ήταν εκτός από τον Υπουργό Υγείας κο Γεωργιάδη, η Γεν Γραμματέας κ Χριστίνα Παπανικολάου, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κος Ευσταθίου, ο Σύμβουλος του Υπουργού κος Αυγερινός και στελέχη του Υπουργείου και του ΕΟΦ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Γ. Πατούλης                                                  Στ. Τσούκαλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει