Αρχική Επιστημονικά άρθραΓενική ιατρική Ρήξεις Αχιλλείου – Διαδερμική Συρραφή*

Ρήξεις Αχιλλείου – Διαδερμική Συρραφή*

από admin

piskopakisΗ διαδερμική συρραφή είναι μια ατραυματική μέθοδος που εφαρμόζεται από την κλινικήμας με λιγότερες επιπλοκές και βραχεία αποθεραπεία.

Τι είναι ο Αχίλλειος τένοντας;

Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ένας τένοντας που βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης, είναι ο κοινός τένοντας του γαστροκνημίου και υποκνημιδίου μυός και καταφύεται στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνης. Είναι ο ισχυρότερος τένοντας του ανθρωπίνου σώματος έχει μήκος περίπου 15cm και εύρος 6-4 cm κοντά στην κατάφυσή του. Περιβάλλεται από έλυτρο και στην οπίσθια επιφάνειά του, προς την κατάφυση με την πτέρνη – υπάρχει λιπώδης ιστός και ένας ορογόνος θύλακος. Ο οπισθοπτερνικός θύλακος προφυλάσσει τοντένοντα από την τριβή του με την πτέρνα καιτην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης. Ο Αχίλλειος τένοντας μπορεί να δεχθεί φορτία τέσσερις φορές το βάρος τουσώματος κατά τη βάδιση και 7,7 φορές το βάρος του σώματος κατά τη διάρκεια τρεξίματος.

Ποιές είναι οι πιο συχνές παθήσεις του Αχιλλείου τένοντα;

Οι πιο συχνές παθήσεις του Αχιλλείου τένοντα είναι η τενοντίτιδα του Αχιλλείου και οι ρήξεις του Αχιλλείου.

  • Τενοντίτιδα Αχιλλείου: Οφείλεται σε υψηλές καταπονήσεις του τένοντα (overuse) που επιφέρουν μικροσκοπικές ρήξεις των ινών του κολλαγόνου και δημιουργία ουλώδους ιστού, ανελαστικότητα και φλεγμονή στο περιτενόντιο έλυτρο. Τα συμπτώματα είναι: Πόνος, τοπική ευαισθησία στην ψηλάφηση του τένοντα, αδυναμία αθλήσεως.
  •  Ρήξεις Αχιλλείου Τένοντα: Οι ρήξεις του Αχιλλείου τένοντα συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, όταν κυρίως ο τένοντας υφίσταται απότομη έκκεντρη διάτασηή σύσπαση. Οι αυτόματες ρήξεις του Αχιλλείου συμβαίνουν, κυρίως, στη μέση ηλικία (35-45) κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Πολύ συχνά, οι ασθενείς με ρήξη Αχιλλείου αναφέρουν παλαιά επεισόδια τενοντίτιδος και φλεγμονή του τένοντα ή πάσχουν από συστηματική νόσο, όπως κολλαγόνωση, ρευματοπάθεια, υπερχοληστεριναιμία,κ.λπ. Η ρήξη γίνεται συνήθως 2-3 cm πάνω από το σημείο κατάφυσης του τένοντα και αυτό συμβαίνει διότι στην περιοχή αυτή υπάρχει μειωμένη αιμάτωση.

Ποιά είναι η θεραπεία των ρήξεων του Αχιλλείου;

Συνήθως, η θεραπεία των ρήξεων του Αχιλλείου είναι χειρουργική με τελικοτελική συρραφή του τένοντα. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι με ανοικτή συρραφή του Αχιλλείουή διαδερμική του τένοντα χωρίς εξωτερικό τραύμα. Η συντηρητική αγωγή των ρήξεων του Αχιλλείου είναι η εφαρμογή ειδικών κηδεμόνων με τον άκροπόδα σε ιπποποδία για δύο μήνες. Η χειρουργική θεραπεία εμφανίζει ποσοστά επαναρήξεων 3-4 %, ενώ η συντηρητική θεραπεία 20-30 %.

Τα αποτελέσματα της ανοικτής και διαδερμικής συρραφής σε βάθος χρόνου είναι τα ίδια, πλην όμως η ανοικτή συρραφή εμφανίζει, υψηλότερα ποσοστά διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως φλεγμονή – νεκρώσεις του δέρματος – δυσκαμψία.

 

Τι είναι η διαδερμική συρραφή;

Η διαδερμική συρραφή είναι η κλειστή τοποθέτηση ραμμάτων κεντρικά στο μυοτενόντιο τμήμα του τένοντα και η τοποθέτηση αυτών υποδορίως, στο περιφερικό τμήμα στο επίπεδο της κατάφυσης με την πτέρνα δίκην Π. Η συρραφή του ράμματος κεντρικά φέρνει τα δύο άκρατου τένοντα σε επαφή. Εν συνεχεία, τοποθετείται ειδικός κνημοποδικός κηδεμόνας σε ιπποποδία.

 

Ποιά είναι η μετεγχειρητική αγωγή της διαδερμικής συρραφής;

Ο ασθενής εξέρχεται του Νοσοκομείου 6-7 ώρες μετά την επέμβαση, φορώντας ειδικό κηδεμόνα, με τον άκρο πόδασε ιπποποδία. Βαδίζει με βακτηρίες μασχάλης περίπου για 1 μήνα. Δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά βελτιώνουμε προοδευτικά την ιπποποδία ανά εβδομάδα και περίπου στις έξι εβδομάδες η ποδοκνημική βρίσκεται σε ουδετέρα θέση 90ο και ο ασθενής μπορεί να φορτίζει το σκέλος χωρίς βακτηρίες. Περίπου στους δύο μήνες αφαιρείται ο κηδεμόνας και ξεκινά πρόγραμμα φυσιοθεραπείας με διατάσεις, μυϊκή ενδυνάμωση και βελτίωση του εύρους κίνησης της ποδοκνημικής. Στους 3 μήνες ο ασθενής μπορεί να αρχίσει ελαφρό τρέξιμο, ποδήλατο, ασκήσεις ισορροπίας, διατάσεις και ενδυνάμωση γαστροκνημίας. Πλήρη αθλητική δραστηριότητα μπορεί να έχει μετά 6-8 μήνες.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής συρραφής;

  • Βραχεία Νοσηλεία 6 – 8 ωρών.
  • Αποφυγή επιπλοκών ανοικτής συρραφής (φλεγμονή, νέκρωση δέρματος).
  • Πρώιμη κινητοποίηση της ποδοκνημικής μετά την 4η εβδομάδα.
  • Συγκρίσιμα αποτελέσματα με την ανοικτήσυρραφή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει