Αρχική Επαγγελματικά Π.Ι.Σ: Περιοδεία Προέδρου Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκου στη Λακωνία

Π.Ι.Σ: Περιοδεία Προέδρου Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκου στη Λακωνία

από editor

Η μειωμένη επιχορήγηση, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και το έντονο κτιριολογικό πρόβλημα, θέτουν ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου της Σπάρτης.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος που επισκέφθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, το Νοσοκομείο της περιοχής και μετείχε σε σύσκεψη στην οποία παρέστησαν η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Καθηγήτρια και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Μαρία Τσιρώνη, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Ευδοξία Παπαγεωργίου και εκπρόσωποι των ιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Κατά τη δίωρη σύσκεψη αναλύθηκαν λεπτομερώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και γενικότερα οι Υγειονομικές Μονάδες της Λακωνίας, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Μολάων και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Η μειωμένη επιχορήγηση, το κτιριολογικό πρόβλημα και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου δημιουργούν επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων για την κάλυψη των απαιτήσεων και των αναγκών σε περίθαλψη όχι μόνο της Σπάρτης, αλλά ευρύτερα της Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, η μειωμένη επιχορήγηση σε σχέση με πέρυσι καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες μέχρι τον μήνα Οκτώβριο και η εφημέρευση του Νοσοκομείου καθίσταται προβληματική. Η επιπλέον κάλυψη σε αναγκαίους πόρους είναι απαραίτητη.

Το κτιριολογικό πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι έντονο (κατασκευής 1935) με εργασίες αντιστήριξης, προκειμένου να δημιουργηθεί η ασφάλεια εκείνη που είναι αναγκαία για την περίθαλψη των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό ιδιαίτερα Παθολογίας, Καρδιολογίας, Παιδιατρικής και Ακτινοδιαγνωστικής. Είναι καλυμμένες μόνο οι μισές οργανικές θέσεις, ενώ υπηρετούν μόνο 9 από τους 31 ειδικευόμενους ιατρούς.

Η Πολιτεία οφείλει να κάνει προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή περίθαλψη των κατοίκων της Λακωνίας.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Τσιρώνη μετέβησαν στο Δημαρχείο της Σπάρτης, όπου με τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Βαλιώτη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρο Μοιράγια συζήτησαν εκτενώς τα υγειονομικά προβλήματα της περιοχής και ζήτησαν την ενεργό στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ενδιαφέρον της οποίας διαπίστωσαν ότι είναι έντονο, προκειμένου οι κάτοικοι να περιθάλπονται στον τόπο τους με το αναγκαίο όμως προσωπικό. Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη των νέων ιατρών και ιδιαίτερα στα θέματα στέγασης και διατροφής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι οι χαμηλοί μισθοί των 700 και 800 ευρώ καθιστούν απαγορευτική την προσέλκυση στα αγροτικά ιατρεία της περιοχής.

Κέντρο Υγείας Αρεόπολης

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, συνομίλησε με τον Διευθυντή κ. Ανάργυρο Μαριόλη και το προσωπικό. Παρά τις υπάρχουσες ελλείψεις οι οποίες δημιουργούν δυσκολίες στην περίθαλψη, ο κ. Βλασταράκος συνεχάρη τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλουν ως προς την πρόληψη και περίθαλψη των πολιτών, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, από το Κέντρο Υγείας διοργανώνονται ειδικές ημερίδες με στόχο τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

Ο κόσμος αγωνιά για την περίθαλψη και την υγεία του και θα πρέπει να συνεργήσουμε όλοι μαζί προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των καιρών.

Εκείνο όμως που είναι περισσότερο αναγκαίο, είναι η αναβάθμιση των αποδοχών του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας στα προ των περικοπών επίπεδα, εάν θέλουμε να προσελκύσουμε προσωπικό προς την περιφέρεια και να μπει φραγμός στη μετανάστευση που πλήττει τον τόπο.

Η ισχυρή λοιπόν επιχορήγηση των δημόσιων δαπανών υγείας μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες περίθαλψης που θα προσφέρονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, και ο σεβασμός της προσωπικότητας κάθε πολίτη, όσον αφορά την υγεία του και τη περίθαλψή του, θα γίνει πραγματικότητα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει