Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρώτη στη θνητότητα της γρίπης η Ελλάδα σ΄όλη την Ευρώπη

Πρώτη στη θνητότητα της γρίπης η Ελλάδα σ΄όλη την Ευρώπη

από admin

Την αναγκαιότητα για μια εθνική πολιτική πρόληψης από τη θανατηφόρο γρίπη για την περίοδο 2014-2015 τόνισε Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιωργος Πατούλης με αφορμή την ανακοίνωση των μέχρι τωρα 106 θανάτων από τη γρίπη.

Από φετινές ευρωπαϊκές μελέτες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έγιναν ανά ηλικιακή ομάδα, φάνηκε ότι περισσότερο από όλο τον πληθυσμό, πλήττονται τα παιδιά 5 – 14 ετών, στα οποία και κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός. Τόσο σε αυτές τις ηλικίες όσο και στην 3η ηλικία, στους χρόνιους αρρώστους και στα υγειονομικά επαγγέλματα, που όλοι τους είναι ομάδες υψηλού κινδύνου, η φετινή εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) των ευρωπαϊκών χωρών, από τις οποίες πέρασε φέτος επιθετικά η γρίπη (κυρίως Μ.Βρετανία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία), η μικρή Ελλάδα σπάει ευρωπαϊκά ρεκόρ στη θνητότητα της γρίπης, όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία του παρακάτω πίνακα:

ΧΩΡΑ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

συνολικοί θάνατοι περιόδου γρίπης 2013-14

συνολικοί θάνατοι περιόδου γρίπης 2012-13

 Γαλλία

65,073,482

52 θάνατοι

98 θάνατοι

Μ.Βρετανία

61,100,000

0 θάνατοι

0 θάνατοι

 Ισπανία

46,157,822

155 θάνατοι

26 θάνατοι

 Ρουμανία

21,504,442

4 θάνατοι

12 θάνατοι

 Ελλάδα

11,262,000

106 θάνατοι

49 θάνατοι

 Σουηδία

9,234,209

4 θάνατοι

6 θάνατοι

Ιρλανδία

4,501,000

9 θάνατοι

2 θάνατοι

Ας σημειωθεί δε ότι στις χώρες αυτές με τους ελάχιστους έως μηδενικούς θανάτους σε πενταπλάσιους και εξαπλάσιους πληθυσμούς της δικής μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν, κατά πολύ, τη μετάδοση της γρίπης σε σχέση με την Ελλάδα του ήλιου και της καλοκαιρίας. Αυτό όμως που αδιαμφισβήτητα έχουν όλες αυτές οι χώρες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μια σταθερή και αποτελεσματική εθνική εμβολιαστική πολιτική χωρίς παρεκκλίσεις.

«Η Δημόσια Υγεία είναι υποχρέωση του κράτους. Το φαινόμενο καταδεικνύει την τραγική αδιαφορία αυτών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της Υγείας του ελληνικού λαού, όταν αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με ένα εμβόλιο των 6 ευρώ!! Αν υπήρχε μια εθνική πολιτική πρόληψης με συνέχεια και συνέπεια, τότε και οι φαρμακοβιομηχανίες θα μεριμνούσαν για επαρκείς ποσότητες εμβολίων κάθε χρόνο. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι και πέρυσι, που επεστράφησαν προς καταστροφή πολλά εμβόλια, είχαμε από έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής 49 θανάτους.

Αν και φέτος, μετά από 106 θανάτους, το Υπουργείο υγείας δεν αναλάβει τις ευθύνες του για μια αποτελεσματική εμβολιαστική πολιτική πρόληψης, τότε, σε αντίθεση με τους κανόνες όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και για να μην πεθάνουν αδίκως αλλοι ασθενείς, θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο του κράτους, μαζί με όλους τους επιστημονικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς της χωρας, όπως ακριβώς κάναμε και στην περίθαλψη εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος, μίλησε για μια Εκστρατεία Πρόληψης για τη γρίπη 2014-2015, που αναμένεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλες της δομές προαγωγής υγείας κάθε τοπικής κοινωνίας.

Ο ΙΣΑ καλεί όλους τους γιατρούς μέλη του να συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία ζωής για τους αρρώστους τους που πρόκειται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο 2014 με κύριους άξονες:

1) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού,

2) τη διαρκή ενημέρωση των γιατρών βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για το πότε και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν,

3) την παρακολούθηση των ασθενών υψηλού κινδύνου της Αθήνας από τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ ,

4) τη διαρκή εκτίμηση του κινδύνου νόσησης καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2014-2015 και

5) την παράλληλη διαφύλαξη της υγείας της κοινότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής λοιμικότητας,υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού και άσχημων υγειονομικών συνθηκών.

 

Πιστεύουμε ότι η προστασία του ελληνικού λαού και η προφύλαξη των ασθενών και των υγιών πολιτών της χώρας μας είναι ζήτημα εθνικό και πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει