Αρχική Επαγγελματικά ΠΙΣ-Δ.Τ.: Να ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις για τις Διαγνωστικές Εξετάσεις

ΠΙΣ-Δ.Τ.: Να ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις για τις Διαγνωστικές Εξετάσεις

από admin

PIS_logo

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις για τις Διαγνωστικές Εξετάσεις
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να διαπιστώνει ότι, ενώ έχουν ήδη περάσει έξι μήνες για το 2014 και παρά τις διακηρύξεις και τις προσπάθειες όλων μας να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις να προσαρμοσθούν στον ελλειμματικό Προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014, καμία λύση δεν φαίνεται ακόμη να προωθείται, παρά το γεγονός ότι υφίσταται σχετική συμφωνία με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Με δεδομένα ότι οι μηνιαίες δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις κινούνται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου και ο σχετικός προϋπολογισμός για όλο το 2014 φθάνει μόλις τα 328 εκατ. ευρώ, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, σε μικρότερα, μεσαία ή μεγαλύτερα Εργαστήρια και Κέντρα, δεν θα μπορεί εφεξής να εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ και η Πολιτεία δείχνει ότι στηρίζεται αποκλειστικά στο claw back, προκειμένου να μην προχωρήσει σε λυσιτελείς αποφάσεις.
Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με τη συνεργασία των Επαγγελματικών Ενώσεων, δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατόν να εφαρμοσθούν, με την δυσλειτουργία του συστήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να κυριαρχούν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιωτικά Εργαστήρια και Κέντρα σε αναστολή των λειτουργιών τους.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά ότι είναι πλέον καιρός, μετά από την λεπτομερή σχετική ενημέρωση προς την νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Ο χρόνος πιέζει και η οικονομική βιωσιμότητα πολλών επαγγελματιών και των οικογενειών τους κινείται στο φάσμα της πλήρους αβεβαιότητας.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει