Αρχική Εκλαϊκευμένα Παχυσαρκία – Οι μύθοι και η αλήθεια για τη χειρουργική αντιμετώπιση

Παχυσαρκία – Οι μύθοι και η αλήθεια για τη χειρουργική αντιμετώπιση

από admin

Εδώ και πολλά χρόνια, η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις για την υγεία πολλών συνανθρώπων μας. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει πληθώρα λανθασμένων πληροφοριών για το θέμα, αποτρέποντας πολλούς από μια τόσο ευεργετική επιλογή. Τι ισχύει, λοιπόν, αποδεδειγμένα για τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος για σίγουρη και μόνιμη απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένη πολυπρόσωπη ιατρική ομάδα. Η ευρύτατη και συχνά ανέλεγκτη παροχή πληροφοριών για την παχυσαρκία και τη χειρουργική της αντιμετώπιση οδηγεί στο σχηματισμό εντυπώσεων που οδηγούν πολλούς σε λάθος επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους ή στην παθητική αποδοχή και στην αδράνεια.
ΜΥΘΟΣ 1
Η παχυσαρκία ΔΕΝ αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή μας και θα πρέπει να εστιάσουμε πιο πολύ στον καρκίνο.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι θάνατοι από σοβαρή παχυσαρκία είναι τριπλάσιοι από αυτούς που προκαλεί ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου μαζί. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η δραστική μείωση του σωματικού βάρους μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
ΜΥΘΟΣ 2
Σήμερα η παχυσαρκία αποτελεί ένα άλυτο πρόβλημα.
Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας η παχυσαρκία δεν αποτελεί πια άλυτο πρόβλημα, αρκεί να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από εξειδικευμένους επιστήμονες. Σήμερα η επιστήμη έχει στα χέρια της όπλα ικανά να βοηθήσουν ουσιαστικά το άτομο να ρυθμίσει το βάρος του, όπως ειδικά μοντέλα τροποποίησης συμπεριφοράς, μοντέλα διατροφικής εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τεχνικές αντιμετώπισης του χρόνιου στρες. Για σοβαρότερες περιπτώσεις, περίοπτη θέση στην γκάμα των εργαλείων καταλαμβάνει η βαριατρική χειρουργική. Οι περισσότερες από τις χειρουργικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα, ασκούν επίδραση τόσο στα φυσιολογικά σήματα της πείνας και του κορεσμού όσο και άμεσα στην ποσότητα φαγητού που μπορεί να καταναλώσει το άτομο, καθώς και στην απορρόφησή του από το πεπτικό σύστημα.
ΜΥΘΟΣ 3
Η χειρουργική της παχυσαρκίας είναι «μέθοδος» των τελευταίων ετών.
Η πραγματικότητα είναι ότι η βαριατρική χειρουργική εφαρμόζεται για τη θεραπεία νοσογόνα παχύσαρκων ατόμων τα τελευταία 60 χρόνια. Η εκρηκτική αύξηση του προβλήματος – ασθένειας και η εφαρμογή λαπαροσκοπικών τεχνικών τις τελευταίες 2 δεκαετίες οδήγησαν στην ευρεία διάδοση των τεχνικών αυτών, με αποτέλεσμα να γίνονται σήμερα πάνω από 340.000 επεμβάσεις διεθνώς.
ΜΥΘΟΣ 4
Η βαριατρική χειρουργική είναι επικίνδυνη και «βαριά».
Η αλήθεια είναι ότι διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι σε οργανωμένα κέντρα η θνητότητα δεν ξεπερνάει το 0,28%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από πολλές καθημερινές «επεμβάσεις ρουτίνας», όπως το στεφανιαίο bypass (3,5% θνητότητα), το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής (4% θνητότητα) και άλλες.
ΜΥΘΟΣ 5
Οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας γίνονται με μεγάλες τομές, απαιτούν πολυήμερες νοσηλείες και έχουν δύσκολη ανάρρωση.
Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι επεμβάσεις σήμερα γίνονται λαπαροσκοπικά, η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 3-4 μέρες, ο ασθενής κινητοποιείται το ίδιο απόγευμα της επέμβασης και δεν υπάρχουν μετεγχειρητικοί πόνοι. Μέσα στον πρώτο χρόνο επιτυγχάνεται απώλεια άνω του 80% του υπερβάλλοντος βάρους, με παράλληλη αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας του ατόμου.
—–
Τα οφέλη από τη χειρουργική αντιμετώπιση
Η χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών μορφών παχυσαρκίας είναι σήμερα πια μονόδρομος και η μόνη βιώσιμη λύση για την οριστική πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων που προσβάλλουν σχεδόν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Ειδικότερα, επιτυγχάνονται:
••• η οριστική απώλεια βάρους,
••• η θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας, του υπνοαπνοϊκού συνδρόμου και των μυοσκελετικών προβλημάτων,
••• αποκαθίσταται η γονιμότητα, καθώς και άλλες ορμονικές διαταραχές
••• βελτιώνεται η εικόνα του σώματος,
••• ρυθμίζεται εκ νέου η διατροφική συμπεριφορά,
••• βελτιστοποιείται η ποιότητα ζωής.
Το άτομο που επιλέγει να χειρουργηθεί χαίρει μιας εξαιρετικά ουσιαστικής βοήθειας, λόγω τόσο της χειρουργικής επέμβασης όσο και της απαραίτητης υποστήριξης του εξειδικευμένου διαιτολόγου και ψυχολόγου. Μέσα σ’ ένα κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο, λοιπόν, δίνεται μια σοβαρή ευκαιρία, αλλά και η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες εκείνοι που συνέβαλαν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.
Ανάλογα με το οργανικό, ψυχολογικό και συμπεριφορικό προφίλ του ασθενούς επιλέγεται η κατάλληλη λαπαροσκοπική επέμβαση. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, την επιμήκη γαστρεκτομή (sleeve), τη γαστρική παράκαμψη (gastric bypass) ή κάποιον τύπο χολοπαγκρεατικής παράκαμψης.
Το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την ολοκληρωμένη και ασφαλή αντιμετώπιση νοσογόνα παχύσαρκων ατόμων.

Πηγή: leto.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει