Αρχική Εκλαϊκευμένα Παιδί και τηλεόραση: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Παιδί και τηλεόραση: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

από editor

Σχεδόν μέσα σε κάθε σπίτι, υπάρχει σε περίοπτη θέση τουλάχιστον μία συσκευή τηλεόρασης, η οποία λειτουργεί ανάλογα με το καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας, τις συνήθειες και τα γούστα της, για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Tα παιδιά συμμετέχουν στην τηλεθέαση με το δικό τους ρυθμό και τις δικές τους προτιμήσεις. H τηλεόραση αποτελεί γι’ αυτά, από τις πολύ μικρές ηλικίες, πόλο έλξης.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οτι ένας παιδικός εγκέφαλος μεγαλώνει και αναπτύσσεται συνεχώς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που είναι κάτω από 2 ετών, μπορούν να μάθουν πολύ περισσότερα μέσα από την ανθρώπινη επικοινωνία. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά για τα μικρά παιδιά λιγότερο από 1-2 ώρες έκθεσης σε οθόνες.

 

Παρόμοια, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της τηλεόρασης, τα ειδικά βίντεο και τα παιχνίδια δεν έχουν θετική επίδραση στα παιδιά που είναι κάτω από 2 ετών και γι’ αυτό το λόγο, η έκθεσή τους σε οθόνες συνιστάται να αποφεύγεται. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, απαγορεύεται η τοποθέτηση τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτή την ηλικία δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν το περιεχόμενο αυτού που παρακολουθούν, αλλά παρατηρούν τις κινήσεις και τα έντονα χρώματα. Ωστόσο, αυτό που μπορεί ενίοτε να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό είναι το να παρακολουθεί όλη η οικογένεια τηλεόραση, βίντεο κλπ απολαμβάνοντας τρυφερές οικογενειακές στιγμές.

Συμβουλές για τους γονείς:

  • Όταν βλέπουν τα παιδιά σας τηλεόραση, διαλέξτε τις εκπομπές και δείτε τις όσο γίνεται μαζί τους.
  • Ενημερωθείτε περισσότερο και οι ίδιοι για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι ώστε να έχετε έγκυρη γνώμη και σωστή επίβλεψη στην επιλογή του είδους των παιχνιδιών από τα παιδιά σας.
  • Μοιραστείτε το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των παιδιών σας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που με προσοχή έχετε επιλέξει, δημιουργήστε μία ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί τους, με χαλαρό τρόπο, αλλά και να λειτουργήσετε ως φίλτρο, συζητώντας μαζί τους για το περιεχόμενο.
  • Συζητήστε μαζί τους για το τι τους έκανε εντύπωση και εντάξτε αυτές τις καταστάσεις σε συμβολικά παιχνίδια και παραμύθια (για παιδιά προσχολικής ηλικίας).
  • Διερευνήστε αν η υπερβολική ενασχόληση του παιδιού σας με τον Η/Υ ή την τηλεόραση υποδηλώνει κάποια συναισθηματική δυσκολία.
  • Μην απαγορεύετε στα παιδιά να έχουν συναισθηματικές αντιδράσεις σε αυτά που βλέπουν.
  • Mην τα τιμωρείτε ή τα χλευάζετε που ενθουσιάζονται με τα νέα Μέσα.
  • Μην επιτρέπετε την τηλεόραση πρίν τον παιδικό σταθμό, το σχολείο, ή το πρωινό.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ως γονείς είναι ότι αποτελούμε πρότυπο για τα παιδιά μας και ότι μία οθόνη δε θα μπορέσει ποτέ να μας αντικαταστήσει!

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου τη Μαργαρίτα Μαρκούρη, Υποδιευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει