Αρχική Επαγγελματικά Ο ΠΙΣ στην Κρήτη: Το σύστημα πρέπει να κρατηθεί όρθιο και ζωντανό

Ο ΠΙΣ στην Κρήτη: Το σύστημα πρέπει να κρατηθεί όρθιο και ζωντανό

από editor

Οι ελλείψεις προσωπικού και οι χαμηλοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων, οι οποίοι αποτελούν βόμβα στα θεμέλια του συστήματος, αποτελούν τις κύριες διαπιστώσεις του κλιμακίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που επισκέφθηκε τις Υγειονομικές Μονάδες της Κρήτης το τριήμερο, από Παρασκευή έως και Κυριακή.

Το κλιμάκιο του Π.Ι.Σ., το οποίο αποτελούνταν από τον Πρόεδρο κ. Μιχαήλ Βλασταράκο, τον Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο και τον κ. Γρηγόριο Ροκαδάκη, μέλος του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και τέως Αντιπρόεδρο, είχε συναντήσεις με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων κυρία Παρασκευή Ορφανουδάκη, Ρεθύμνου κ. Γεώργιο Στεφανάκη, Ηρακλείου κ. Χάρη Βαβουρανάκη, Λασιθίου κ. Κωνσταντίνο Νικολαράκη, τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων και τις τοπικές ενώσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Οι εκπρόσωποι του Π.Ι.Σ. επισκέφθηκαν τα Nοσοκομεία και συναντήθηκαν στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ, στο Ηράκλειο, με τον Διοικητή κ. Νίκο Ηγουμενίδη, την υποδιοικήτρια κυρία Αννα Τριχοπούλου, παρουσία του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Κοινή διαπίστωση ήταν οι ελλείψεις σε όλο το προσωπικό, ιατρικό, υγειονομικό, διοικητικό, βοηθητικό κ.λπ., καθώς και οι χαμηλοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στη συνολική λειτουργία των Ιδρυμάτων, με τις συνεχώς διογκούμενες ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά. Επίσης, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευόμενους, κυρίως λόγω της αθρόας μετανάστευσης των νέων ιατρών.

Η Πολιτεία πρέπει να εξαιρέσει από τις περικοπές δαπανών τον τομέα της Υγείας, να φέρει τις αντίστοιχες δαπάνες σε επίπεδο τέτοιο ώστε το σύστημα περίθαλψης της χώρας να λειτουργεί με ασφάλεια (6% από 4,3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα). Το σύστημα πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να κρατηθεί όρθιο. Το ενδεχόμενο κατάρρευσής του θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην υγειονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Ο ιατρικός κόσμος, όπου κι αν υπηρετεί, βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού.

Θα πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, ενάντια στην υποασφάλιση, την ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών υγείας και την εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει