Αρχική Χωρίς κατηγορία Νέα εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και αυξάνει το κόστος

Νέα εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και αυξάνει το κόστος

από admin

Προς κο. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Υγείας, κο. Αντώνη Μπέζα, Υφυπουργό Υγείας

Αθήνα, 02.06.2014

 

          ΘΕΜΑ: “ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ”

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

σήμερα ενημερωθήκαμε από γιατρούς – μέλη μας, ότι κατά την έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής από τον θεράποντα ιατρό με την αναγραφή συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, που ο γιατρός με τις επιστημονικές του γνώσεις επιλέγει για τον ασθενή του, αναγράφονται αυτόματα στο τέλος της συνταγής όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα με την ίδια δραστική ουσία και το ξεχωριστό κόστος για το καθένα. Σε μια συνταγή δε που αναγράφονται τρία φάρμακα και όχι ένα, θα εμφανίζεται στο τέλος σχεδόν ολόκληρη η λίστα με τα εγκεκριμένα φάρμακα, ήτοι πληθώρα σελίδων!

Ο γιατρός κατά συνέπεια, αφενός θα πρέπει να περιμένει, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκτύπωση, το ίδιο βέβαια και ο ασθενής, αφετέρου δε υποχρεούται να αυξήσει και το κόστος λειτουργίας του ιατρείου του, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Για μια ακόμη φορά οι γιατροί μπαίνουν στο στόχαστρο, καθώς καλούμενοι ήδη να αναταποκριθούν σε δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, θα πρέπει να αυξήσουν επιπλέον και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Το σημαντικότερο όμως όλων των ανωτέρω είναι και το επικινδυνότερο: Ο ασθενής θα φθάνει να επιλέγει κατά την κρίση του το φάρμακο που θα λάβει, με κριτήριο την τιμή του, ήτοι το φθηνότερο, υποκαθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον θεράποντα ιατρό του! Η επιστημονική εργασία του γιατρού, μετακυλύεται στον ασθενή με καθαρά λογιστικά κριτήρια! Ο ΙΣΑ έχει τονίσει πολλάκις, ότι η επιλογή του φαρμάκου είναι ευθύνη του θεράποντος ιατρού και ΜΟΝΟΝ! Δεν νοείται να εφαρμόζονται λογιστικά κριτήρια για την επιλογή φαρμακευτικού σκευάσματος!

Είναι πραγματικά απορίας άξιον το γεγονός ότι αδαείς σύμβουλοι δύνανται να παρασύρουν σε ατοπήματα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκαλώντας σύγχυση στους ασθενείς, παρακάμπτοντας το ιατρικό λειτούργημα!

Ο ΙΣΑ σας καλεί να ανακαλέσετε την προαναφερθείσα εφαρμογή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης άμεσα!

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

              Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

 

Γεώργιος  Πατούλης                                                        Ευστάθιος Τσούκαλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει