Αρχική Εκλαϊκευμένα Νέα δεδομένα για την Μυωπία

Νέα δεδομένα για την Μυωπία

από admin

Νέα δεδομένα για την Μυωπία από την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ (WSPOS)

Η Μυωπία εμφανίζεται κατά 80% στους Ανατολικοασιάτες & κατά 25-50% σε Βορειοαμερικανούς & Ευρωπαίους, ενώ κοστίζει παγκοσμίως ›210 δις ευρώ ετησίως λόγω και των επιπλοκών αυτής. Διαφαίνεται η ύπαρξη κληρονομικότητας ειδικά για μυωπίες › 5 βαθμούς. Το συνολικό διάστημα παραμονής του παιδιού εκτός οικίας, ως προς την έκθεση σε φως ημέρας, συνδυάζεται με μικρότερα μυωπικά ευρήματα. Η Κοντινή εργασία συσχετίζεται με τη μυωπία σε Αμερικανούς & Αυστραλούς, αλλά όχι σε Βρετανούς & Ανατολικοασιάτες. Κυριότερος μυωπιογόνος ρόλος αποδίδεται στην αδιάλειπτη ένταση της εργασίας σε απόσταση ‹30εκ παρά στη διάρκεια αυτής.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΙ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η υποδιόρθωση (δηλαδή η χορήγηση μικρότερου βαθμού) οπωσδήποτε δεν έχει καμμία επίδραση & μάλλον αυξάνει τη μυωπία και θα πρέπει ν αποφεύγεται.

ΤΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Τα Διπλοεστιακά γυαλιά ως μοναδικό μέσο, πιθανώς δεν έχουν επίδραση καθώς έδωσαν ικανό αποτέλεσμα μόνο σε ομάδα Καναδών Κινεζικής καταγωγής. Οι Πολυεστιακοί φακοί πιθανώς δεν έχουν επίδραση, καθώς απέδωσαν στατιστικά αλλά όχι κλινικά σημαντικό αποτέλεσμα μετά την τριετία εφαρμογής με ακόμη φτωχότερη επίδραση στην πενταετία.

Οι Φακοί Επαφής (ΦΕ) πιθανώς δεν κοντρολάρουν την αύξηση της μυωπίας αν και οι Ημίσκληροι Αεροδιαπερατοί σε σχέση με τους μαλακούς ΦΕ εμφανίζουν μικρή επίδραση(ελάττωση κύρτωσης κερατοειδούς-επιπέδωση), αλλά μόνο μέχρι 12 μήνες εφαρμογής, ενώ στην τριετία το αποτέλεσμα εξανεμίζεται.

ΤΙ ΙΣΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η Ορθοκερατολογία, δηλαδή η εφαρμογή τροποποιημένων φακών επαφής ανάστροφης γεωμετρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, «επιβάλλει» μηχανική επιπέδωση στον κερατοειδή επιτυγχάνοντας καθαρή όραση την ημέρα, χωρίς διόρθωση, ιδιαίτερα σε μυωπίες›6 βαθμούς (40% μείωση προόδου). Σημαντική επιπλοκή που σχεδόν εκμηδενίζει το όποιο κέρδος, η βαριά μικροβιακή κερατίτις.

Η Περιφερική Προσαρμοστική Αποφόρτιση Αμφιβληστροειδούς μέσω εφαρμογής τελευταίας τεχνολογίας γυαλιών/ΦΕ (αντίδραση στην αποδεδειγμένη περιφερική Υπερμετρωπία των μυώπων) απέδωσε λίγο περισσότερο κλινικά παρά πειραματικά, κυρίως σε παιδιά 6-12 ετών με μύωπες Καυκάσιους γονείς και αυξανόμενο ρυθμό προόδου της διαθλαστικής εκτροπής.

ΤΙ ΟΝΤΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η Ενστάλαξη σταγόνων Ατροπίνης χαμηλής δόσης, φαρμάκου που επηρεάζει νευρολογικά, εκτός άλλων, τη λειτουργία του ακτινωτού μυός, υπεύθυνου για την προσαρμογή. Δοκιμάστηκε σε 800 άτομα στη Σιγκαπούρη. Παρότι το 1/8 των συμμετεχόντων, πιο νέα παιδιά με μεγαλύτερη τάση αύξησης της μυωπίας, δεν ανταποκρίθηκε, στα περισσότερα άτομα που έλαβαν την ελάχιστη νυχτερινή δόση του κολλυρίου ανεδείχθη μείωση της προόδου της μυωπίας συνολικά και σε βάθος 5ετίας›50%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η Ατροπίνη σε διάλυμα 0.01% φαίνεται να προσφέρει στατιστικά & κλινικά σημαντική μείωση της μυωπικής προόδου σε ποσοστό 50% χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες σε σχέση με τα διαλύματα μεγαλύτερης περιεκτικότητος. Η Ορθοκερατολογία επίσης συνεισφέρει, επιβραδύνοντας την αύξηση του οφθαλμικού αξονικού μήκους, αλλά με τον κίνδυνο της σοβαρής μόλυνσης. Η Περιφερική Προσαρμοστική Αμφιβληστροειδική Αποφόρτιση κυρίως ανοίγει ορίζοντες κατανόησης του ελέγχου της οφθαλμικής ανάπτυξης & τέλος, η έκθεση στο ηλιακό φως & το διακοπτόμενο κοντινό έργο › 30cm ίσως ωφελούν, ιδιαίτερα τους μαθητές.

Επιμέλεια/Μετάφραση: Πάνος Γ. Δημητρακόπουλος, μέλος WSPOS/HAPOS Εργαστήρι Κλινικής Οφθαλμολογίας Μανωλοπούλου 20, Πύργος Ηλείας, panosgd@yahoo.gr

Πηγή: anysolve.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει