Αρχική Επαγγελματικά Κώδωνας κινδύνου δημόσιας υγείας

Κώδωνας κινδύνου δημόσιας υγείας

από editor

Εξαιρετικά σημαντικές δηλώσεις οι οποίες αποτελούν κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση της δημόσιας υγείας της χώρας, πραγματοποίησαν χθες σε συνέντευξη τύπου, δύο παιδίατροι και ένας οικονομολόγος υγείας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πρόληψη στην Ελλάδα της κρίσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συσκέπτεται κάθε φορά κεκλεισμένων των θυρών, την ώρα που άλλες χώρες δημοσιοποιούν τα αποτέλεσμα κάθε συνεδρίασης ακόμη και στο διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση αυτή, δεν ασχολείται με την Ένωση Παιδιάτρων ήταν το καυστικό σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής κ.Κων. Νταλούκα και ο καθένας μπορεί να εξάγει αβίαστα τα συμπεράσματά του. Και εάν αυτή την στιγμή το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Βμία νόσος πολύ σοβαρή και επικίνδυνη για την ζωή– δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ (εξαιτίας των ισχνών δημοσιονομικών οικονομικών της χώρας και της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην ενταχθεί στο Πρόγραμμα), τα πράγματα αργότερα μπορεί να γίνουν πολύ πιο σοβαρά.

Διότι ό,τι κόβεις σήμερα σχετικά με την πρόληψη θα το πληρώσεις αργότερα στο πολλαπλάσιο. Με την λογική αυτή συμφωνεί απόλυτα και ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος μαζί με τους επιστημονικούς του συνεργάτες, ανακοίνωσαν χθες, τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε Έλληνες παιδιάτρους και γονείς, η οποία κατέδειξε ότι η πρόληψη έναντι της Μηνιγγίτιδας Β είναι ιδιαίτερα χαμηλή κυρίως λόγω της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τόσο των παιδιάτρων όσο και των γονέων θεωρούν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία απειλητική για τη ζωή νόσο με πολύ σοβαρές συνέπειες.

IMG 6645

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη, το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) διαθέτει το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β σε όλα τα παιδιά ηλικίας 2 μηνών, συνδυαστικά με δεύτερη δόση στην ηλικία των 4 μηνών και μία επιπλέον ενισχυτική δόση στους 12 μήνες. Ωστόσο, οι γονείς που έχουν μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να πληρώσουν για το εμβόλιο, ανέφερε πρόσφατα σχετικό ρεπορτάζ τηςβρετανικής Telegraph.

Και το ερώτημα είναι όταν ένα παιδί νοσήσει, ή πάθει μη αναστρέψιμη βλάβη εξαιτίας του μη εμβολιασμού, ποιός θα αναλάβει την ευθύνη άραγε και πόσο σε δεύτερο χρόνο θα κοστίσει το περιστατικό αυτό στην οικογένεια και στο δημόσιο σύστημα; Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο το κόστος ενός περιστατικού στην Βρετανία, από αντίστοιχη βλάβη, ανήλθε σε 1,4 εκατ. λίρες, υπογράμμισε ο κ. Σουλιώτης.

Ερχόμαστε επομένως στο δια ταύτα, ότι τα εμβόλια όπως έχει τονίσει πολλές φορέςκαι η φαρμακοβιομηχανία, είναι πρόληψη και άρα πρέπει να ενταχθούν σε ξεχωριστό κονδύλι από αυτόν της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης των 1,945 δις ευρώ. Σε ξεχωριστό κονδύλι επίσης, θα πρέπει να ενταχθεί και η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και των προσφύγων, όπως επανειλημμένως έχουν τονίσει ΣΦΕΕ και ΠΕΦ.

Η κρίση είναι ακόμη εδώ δεν έχει τελειώσει, αυτό γίνεται ολοένα και πιο φανερό και οδυνηρό ταυτόχρονα. Οι οικονομολόγοι υγείας, εφιστούν την προσοχή όλων, λέγοντας ότι η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, η οποία σώζει ζωές ενώ μπορεί να σώσει και το δημόσιο σύστημα υγείας μακροπρόθεσμα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της πρόληψης της Μηνιγγίτιδας Β στην χώρα μας. Η πρόληψη συνιστά ένα από τα πιο στοχευμένα εργαλεία άσκησης πολιτικής υγείας, καθώς προφυλάσσει τόσο τον πληθυσμό όσο και το ίδιο το σύστημα υγείας από τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές εάν δεν προληφθούν εγκαίρως», τόνισε χθες εμφατικά ο καθηγητής Σουλιώτης και ο νοών νοείτο…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει