Αρχική Επαγγελματικά Κουρουμπλής: Κανένα πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων στην αγορά

Κουρουμπλής: Κανένα πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων στην αγορά

από editor

Επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και συνεχής ροή φαρμάκων στην αγορά είχε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Υπουργός Υγείας. Ο κ. Κουρουμπλής σε ανακοίνωσή του μάλιστα “ζήτησε από τη φαρμακοβιομηχανία να τηρηθεί η νόμιμη υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων τουλάχιστον 90 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος”.

Οι πληροφορίες νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 29 Ιουνίου, ήταν συγκεχυμένες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για άδειασμα των φαρμακείων από συγκεκριμένα σκευάσματα. Παράλληλα, την ανησυχία ενέτειναν και οι καταγγελίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για περιστατικά με φαρμακαποθήκες, οι οποίες ζήτησαν την πληρωμή των σκευασμάτων εκ μέρους των φαρμακοποιών τοις μετρητοίς.

 Με ανακοίνωσή του, ωστόσο, το γραφείο του κ. Κουρουμπλή έβαλε λίγες ώρες αργότερα τέλος στις φήμες αυτές διευκρινίζοντας ότι έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς εκπροσώπους από το χώρο του φαρμάκου (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), οι οποίοι και τον διαβεβαίωσαν τον Υπουργό ότι θα συνεχιστεί ο πλήρης και απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκου.

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ επίσης, από το ΥΥΚΑ διευκρινίστηκαν τα εξής:

  • Σήμερα, Δευτέρα 29/6/2015 στις 4μμ πιστώθηκε ποσό ύψους 75 εκατομμυρίωνευρώ στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών. Ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της οφειλής για τις συνταγές του μηνός Μαρτίου.

  • Ποσό ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται στις τράπεζες και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

  • Εντός του Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί,  θα υλοποιηθεί η καταβολή ποσού ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών.

Τί λέει ο ΣΦΕΕ

Τη δική του διαβεβαίωση περί της επάρκειας των φαρμάκων, αλλά και του ότι δεν τίθεται θέμα να κλείσει η “στρόφιγγα” των παραδόσεων έδωσε με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Ειδικά το ζήτημα της Υγείας πρέπει να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό των επόμενων ημερών και τον κυνισμό όσων βρίσκουν ευκαιρία να κερδίσουν από την μεγάλη αγωνία των Ελλήνων πολιτών. Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπώντας θυγατρικές πολυεθνικών και ελληνικές εταιρίες δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να μπει στο χορό των διχαστικών λογικών”.

Και καταλήγει: “Ως μια ενιαία δύναμη, οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ παραμένοντας προσηλωμένες στην ηθική τους υποχρέωση απέναντι στους έλληνες πολίτες και τη χώρα, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Και φροντίζουμε από την δική μας πλευρά να ανατροφοδοτείται κανονικά η αλυσίδα φαρμάκων, προσκαλώντας τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες”.

Τί λέει η ΠΕΦ

Σε διαβεβαίωση του κοινού πως έχουν παρθεί όλα “τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη επάρκεια των νοσοκομείων και των φαρμακείων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς για τη θεραπεία τους” προχώρησε και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΦ αναφέρει:

“Στις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος, οι Ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις φαρμάκου, με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης τους,  θα σταθούν δίπλα στον Έλληνα ασθενή, προσφέροντάς του απρόσκοπτα την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία του. Είμαστε βέβαιοι, πως την ίδια ευαισθησία, ευθύνη και ετοιμότητα επιδεικνύει και το σύνολο των επιχειρήσεων φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.

Παράλληλα, η ΠΕΦ καλεί την κυβέρνηση, να κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις παραγωγής φαρμάκου στην προμήθεια των απαραίτητων πρώτων υλών και στην πραγματοποίηση των ζωτικών οικονομικών συναλλαγών τους”.

 

Πηγή: stogiatro.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει