Αρχική Επαγγελματικά Κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων – ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ

Κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων – ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ

από admin

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος σε ανακοίνωση της αναφέρει πως μετά από μελέτη του ΦΕΚ 2221Β 18/7/16 που αφορά τους κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων επισημαίνει.

Η έκδοση της υπουργικής αποφάσεως (ΦΕΚ 2221Β 18/7/16) αφορά μέρος του συνόλου των κωδικοποιημένων νόσων βάσει Icd 10 και φυσικά θα πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των κωδικοποιημένων νόσων.

Θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν παρατηρήσεις και διορθώσεις που πρέπει να γίνουν μετά από μελέτη από τις κατά ειδικότητα επιστημονικές εταιρείες και επαγγελματικές ενώσεις, για τις παθήσεις που τις αφορούν, όπως επίσης και από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει μετά από κατάλληλη ενημέρωση των ιατρών και φυσικά αφού πρώτα η ΗΔΙΚΑ εφαρμόσει την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση και μετά από κατάλληλες δοκιμές μπορεί να την υποστηρίξει, για πιθανές δυσλειτουργίες. Φυσικά η εσπευσμένη εφαρμογή από 21/7/16 είναι αδύνατη.

Η ΥΑ αφορά για τους καρδιολόγους 6 κωδικοποιημένες ασθένειες και πιστεύουμε ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση αφού ουσιαστικά εφαρμόζονται τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και οι συνταγογραφικές οδηγίες που η Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση μας έχουν από 2ετίας και πλέον αποστείλει. Βάσει αυτών θα υπάρξει ορθολογική συνταγογράφηση και θα πάψουν οι ιατροί να κατηγορούνται για υπερσυνταγογράφηση αφού θα είναι μέσω των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και όχι μέσω απλών λογιστικών κριτηρίων. Επίσης στην σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει περιορισμός συνταγογράφησης όπου φυσικά επιστημονικά και δεοντολογικά απαιτείται.

Ζητούμε από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων δαπανών του 2016, την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2010-2011-2012, όπως επίσης και το 10% του υπολοίπου των δαπανών για τα έτη 2012-2015. Τέλος ζητούμε ενημέρωση για τη πορεία του ελέγχου των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών για τις δαπάνες του 2013 και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δαπανών.

Η Ένωσή μας είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία με τους φορείς για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών της και την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας επιφυλασσόμενη κάθε νόμιμου δικαιώματος των μελών της.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει