Αρχική Επαγγελματικά ΙΣΑ: «Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού

ΙΣΑ: «Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού

από admin

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί ζητούν να αποσύρει η κυβέρνηση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που οδηγούν σε μείωση των εσόδων του ΕΤΑΑ

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με κοινή επιστολή τους προς φορείς της Κυβέρνησης και την Τρόικα, απαιτούν την άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα, που συζητείται αυτήν την εβδομάδα και καταργεί ισχύουσα ρύθμιση του ασφαλιστικού. Παραθέτουν μάλιστα χαρακτηριστικά απολογιστικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η Κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των σχετικών εισφορών. Θέτουν επιπλέον ερωτήματα σε σχέση με τη σκοπιμότητα και τη λογική της συγκεκριμένης ενέργειας.

Συγκεκριμένα ζητούν να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Χαρακτηριστικά παραθέτουν απολογιστικά επιβεβαιωμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2015 – σε ένα ιδιαίτερα υφεσιακό περιβάλλον- η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13.8%). Επίσης σε σχέση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Στην επιστολή που απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αλλά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών σημειώνουν ότι η προτεινόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

Οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναρωτιούνται ποιος πραγματικά είχε τη «φαεινή ιδέα» να καταργήσει αυτή τη διάταξη που καθιερώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες , καθώς αποδεικνύει ήδη τη χρησιμότητά της και συμβάλει στην αύξηση των εσόδων. Οι τρεις Πρόεδροι σημειώνουν ότι πρέπει να ενημερωθούν για το θέμα οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, αλλά και οι επικεφαλείς του κουαρτέτου των θεσμών, διότι «προφανώς κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», όταν επιδιώκουν μείωση των εσόδων του ασφαλιστικού ταμείου των αυταπασχολουμένων. Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνεται από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως 73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ. Τυχόν κατάργηση της σήμερα ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με τους επικεφαλείς των τριών φορέων, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.

Στην επιστολή σημειώνεται μάλιστα το παράδοξο στη ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εισηγείται την καθιέρωση μίας διάταξης πριν λίγους μήνες και σήμερα η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εισηγείται την κατάργησή της, όταν η πρόβλεψη που θεσμοθετήθηκε αποδείχθηκε ήδη επιτυχημένη!

Πέρα από το επιχείρημα της μείωσης των εσόδων, οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων επιστημονικών συλλόγων καταγγέλλουν στην επιστολή τους ότι αυτή η ρύθμιση είναι πλήρως αντισυνταγματική καθώς έχει αναδρομική ισχύ από 2/7/2015 οπότε και ψηφίστηκε η προηγούμενη διάταξη και καταλαμβάνει και όσους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση και έχουν ήδη υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου 4331/15. Στην επιστολή σημειώνεται ότι η αντισυνταγματικότητα της διάταξης προκύπτει επίσης λόγω του ότι παραβιάζεται καταφανώς η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς θίγει περιουσιακού χαρακτήρα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και την αρχή της προηγούμενης αρχής εμπιστοσύνης του διοικούμενου στο Κράτος, που έσπευσαν και επέτυχαν ήδη την υπαγωγή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση.

Στην επιστολή τους οι Γιώργος Στασινός, Γιώργος Πατούλης και Βασίλης Αλεξανδρής εκφράζουν τους φόβους τους ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, ιατρών και δικηγόρων, αυξάνοντας τις αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων, καθιστώντας έτσι την πατρίδα μας μια ολοένα περισσότερο χώρα γερόντων και συνταξιούχων, με τις όποιες περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για το δημογραφικό ζήτημα, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Οι τρεις φορείς προαναγγέλλουν μάλιστα περαιτέρω αντιδράσεις στη συγκεκριμένη διάταξη, που αφορά στην επιβίωση των νέων επιστημόνων και του ταμείου τους. Το ΤΕΕ, ο ΔΣΑ και ο ΙΣΑ προγραμματίζουν μάλιστα για το θέμα κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, συνάντηση με τους βουλευτές – ελεύθερους επαγγελματίες όλων των κομμάτων και δυναμική παρουσία στο Κοινοβούλιο για να αποτραπεί η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει