Αρχική Επαγγελματικά ΙΣΑ: Αιφνιδιαστική και πρόχειρη η Υπ. Απόφαση για τα γενόσημα

ΙΣΑ: Αιφνιδιαστική και πρόχειρη η Υπ. Απόφαση για τα γενόσημα

από admin

Τα πυρά του κατά της Αριστοτέλους έστρεψε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την καθιέρωση, νέων ποσοστιαίων στόχων, συνταγογράφησης, γενοσήμων φαρμάκων. Οι γιατροί κάνουν λόγο για ένα μέτρο “πρόχειρο” και “αιφνιδιαστικό”, για το οποίο δεν είχε προηγηθεί καν διάλογος με τις Επιστημονικές Ενώσεις και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Προειδοποιεί δε πως δεν θα δεχθεί “καμία αυθαιρεσία που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, ενάντια στο συμφέρον της Δημόσιας υγείας”. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλη, ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία ήρθε η εν λόγω Υπουργική Απόφαση αποτελεί το γεγονός ότι ενώ ο ΕΟΦ δεν έχει καν ενημερωμένη τη θετική λίστα φαρμάκων, έχουν ήδη καθοριστεί υψηλά πρόστιμα για τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Ο ΙΣΑ διευκρινίζει επίσης πως είναι μεν υπέρ του περιορισμού των δαπανών και της στήριξης όλων των προσπαθειών για  αύξηση της κατανάλωσης των επώνυμων αξιόπιστων γενοσήμων. Τονίζει ωστόσο πως “ο θεράπων γιατρός, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει την επιστήμη του, με στόχο το μέγιστο θεραπευτικό όφελος, για τον ασθενή, χωρίς μέτρα αστυνόμευσης που δεν συνάγουν με την ιατρική πρακτική”.

Επισημαίνει επίσης πως είναι αντίθετος σε κάθε απόφαση που “υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον του ασθενή και της Δημόσιας υγείας” και πως η επιβολή ορίων στη συνταγογράφηση, θα πρέπει να υπηρετεί αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, για να μπορεί να εφαρμοστεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει