Αρχική Επαγγελματικά Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Περιληπτικό ενημερωτικό σημείωμα για τα θέματα του ΤΣΑΥ

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Περιληπτικό ενημερωτικό σημείωμα για τα θέματα του ΤΣΑΥ

από admin

Προς τους αξιότιμους Πρόεδρο &

μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Πλουτάρχου 3 & Υψηλάντου

106 75 ΑΘΗΝΑ

Αρ. Πρωτ.: 13397/17-12-2014 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέμα: Περιληπτικό ενημερωτικό σημείωμα για τα θέματα του ΤΣΑΥ

 Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ” για τη δυσμενή κατάσταση του ταμείου μας ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, σας κοινοποιείται περιληπτικό σημείωμα για τα θέματα του ΤΣΑΥ.

Επειδή οι συντάξεις του Ταμείου ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ μετά το 2015 δεν είναι εγγυημένες από το Κράτος (ν.3863/2010 άρθρο 37), η μελλοντική επιβίωση του Ταμείου μας θα εξαρτηθεί από την ενεργοποίηση του καθ’ ενός από μας για την αποκατάσταση της κακοδιαχείρισης και παραβάσεων που βαραίνουν τις διοικήσεις του ΤΣΑΥ από το 2004-2014 (σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ ) , που διατυπώνεται περιληπτικά ως εξής;

1.   Έλλειψη ισολογισμών, απολογισμών, λογιστικών βιβλίων και μητρώου παγίων.

2.   Αναξιοπιστία οικονομικών καταστάσεων, μη ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί – υπερτιμημένοι τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα.

3.   Μη αξιόπιστη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του φορέα (και όλα αυτά με πρόβλεψη σύμβασης 2 εκ ευρώ στην εταιρεία δημιουργίας του λογισμικού).

4.   Καθυστέρηση χορήγησης της οριστικής σύνταξης γήρατος κατά 2 έτη, χωρίς ηλεκτρονική παρακολούθηση της αίτησης όπως προβλέπεται νομικά.

5.   Ανύπαρκτος ο έλεγχος των εργοδοτών και απόδοσης εργοδοτικών εισφορών.

6.   Ειδοποιητήρια για εισφορές με λάθη.

7.   Απουσία αναλογιστικών μελετών. Παλαιά αναλογιστική μελέτη του 2006 παρουσιάζει ελλειμματικό το ταμείο στον κλάδο σύνταξης και πρόνοιας, με το κλάδο ασθενείας να εμφανίζεται πλεονασματικός. Σύμφωνα με τη μελέτη, για να γίνει το ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ βιώσιμο, πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις εισφορών πάνω από 70% ή μειώσεις συντάξεων κατά 40,9%.

8.   Σωρεία παραβάσεων, απευθείας αναθέσεις, αυθαίρετες παρατάσεις ή ανανεώσεις συμβάσεων, πλημμελής παρακολούθηση, μη διεξαγωγή διαγωνισμών, έλλειψη εποπτείας, σωρεία παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

9.   «Κούρεμα»-μαμούθ των αποθεματικών του ΤΣΑΥ. Αναφέρεται η απώλεια ενός ομολόγου αξίας 91,4 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία διαψεύδει η διοίκηση του Ταμείου. Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, δίνεται απάντηση από τον κ. Σελλιανάκη, προέδρου του ΕΤΑΑ (Δελτίο Τύπου). Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπήρξε «κούρεμα», καθώς τα προ PSI ομόλογα είχαν αξία 290,3 εκατομμυρίων ευρώ, ανταλλάχθηκαν με τίτλους αξίας 226,3 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα νέα ομόλογα δημοσίου (91,4 εκατ.), τίτλους Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (43,5 εκατ.) και αποσπώμενους τίτλους ΑΕΠ με λογιζόμενη αξία 91,4 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόσφατη τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 1 εκατ. περίπου.

10.    Απόδοση από το ταμείο 4,4 εκατ για μηχανογράφηση, η οποία πότε δεν ολοκληρώθηκε. Εκτός αυτού, χάθηκαν  όλα τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του αρχείων της ασφαλιστικής ενημερότητας των ιατρών με απώλεια τεσσάρων σκληρών δίσκων (;;;), όπως φαίνεται από τη συνημμένη έκθεση (απολεσθέντα αρχεία).

11.    720.000 ευρώ δαπάνες για μελέτες περιβάλλοντος αναμόρφωσης του Ξενοδοχείο Σάρλιζα στους Πύργους Θερμής Λέσβου και ούτε ένα ευρώ για αποκατάσταση. Σε αγωγή (1ο μέρος & 2ο μέρος) του Δήμου Λέσβου και λουτροπόλεως Θέρμης κατά του ΤΣΑΥ, υποχρεώνεται το ταμείο σε άμεση αποκατάσταση του κτιρίου με επιδίκαση 2.000 € για κάθε μη αποκαθιστάμενη ζημιά, επιπλέον του ποσού των 100.000 ευρώ για βλάβη.

12.    Κακοδιαχείριση των αποθεματικών του ταμείου σε δομημένα ομόλογα, μετοχές της τράπεζας Αττικής, μη αναζήτηση είσπραξης των εργοδοτικών εισφορών του 13,33% από δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές κλινικές, μη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια πρώτης εγκατάστασης νέων ασφαλισμένων καθώς και ενοικίων από ακίνητα, κλπ.

13.    Το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ ( http://www.docdroid.net/krau/-.pdf.html  – σελ 201-202) προτείνει: α. πειθαρχικό έλεγχο υπαλλήλων. β. Κοινοποίηση στον ΙΣΑ, Υπ Εργασίας, Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και Γεν Δ/ση δημοσιονομικών ελέγχων του Υπ Οικονομικών για διερεύνηση αξιόποινων πράξεων κατά μελών ή προέδρων ΤΣΑΥ ΕΤΑΑ και ΔΕ ΕΤΑΑ/ΤΥ για την περίοδο 2004-2014.

14.    Με τη λειτουργία του συστήματος ATLAS από 01-01-2015 και από τη μη συμβατότητα των πληροφοριακών συστημάτων των Νοσοκομείων με το λογισμικό του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, υπάρχει η περίπτωση να μην προκύπτουν σωστά στοιχεία εκκαθάρισης για τους ιατρούς που υπηρετούν στα Νοσοκομεία, σχετικά με την ταυτοποίηση της ασφαλιστικής ενημερότητας των υγειονομικών.

15.    Το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ εμφανίζεται με πλεόνασμα γύρω στα 7 εκ με τα στοιχεία του τρέχοντος έτους, ενώ τα άλλα ταμεία του ΕΤΑΑ (μηχανικοί και δικηγόροι) έχουν σοβαρά ελλείμματα. Το σενάριο περί πλήρους ενοποίησης του ΕΤΑΑ με κατάργηση των Διοικουσών επιτροπών ή ένταξης στο ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ, θα οδηγήσει στην εξαϋλωση των τελευταίων αποθεματικών μας υπέρ τρίτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εκφράζει την έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο ταμείο μας, για την οποία οφείλουμε να έχουμε πλήρη ενημέρωση των δεδομένων και των στρατηγικών σχεδιασμών εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.

Το θέμα κρίνεται μείζον και προτείνουμε τη σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εκπροσώπων του ΠΙΣ.

   

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η Πρόεδρος                   Ο Αντιπρόεδρος                    Ο Γραμματέας

 Άννα Μαστοράκου        Γεώργιος Σκρουμπής       Γεώργιος Πατριαρχέας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει