Αρχική Εκλαϊκευμένα Η προσθήκη σόγιας και φυτικών στερολών- στανολών στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL

Η προσθήκη σόγιας και φυτικών στερολών- στανολών στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL

από admin

Στα πλαίσια του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής εταιρείας λιπιδιολογίας, υπήρξε ένας ενδιαφέρων επιστημονικός αντίλογος μεταξύ του Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Δ. Ρίχτερ και του Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας Χαράλαμπου Βλαχόπουλου σχετικά με το αν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης πρέπει να πέφτουν εξαιρετικά χαμηλά ή όχι. Ο κ. Ρίχτερ υποστήριζε πως τα επίπεδα της LDL πρέπει να είναι πολύ χαμηλά σε όλους τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, ενώ ο κ. Βλαχόπουλος υποστήριζε πως πρέπει να πέφτουν όσο χρειάζεται ανάλογα με το προφίλ του καθενός.

Μολονότι οριστική απάντηση δεν υπήρξε (αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος επιστημονικών αντιπαραθέσεων όπου δεν υπάρχει ακόμα απόλυτη επιστημονική αλήθεια), αυτό στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο είναι η μεγάλη σημασία της σωστής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπών, η διατήρηση ενός καλού σωματικού βάρους, η προσθήκη φυτικών ινών, σόγιας και φυτικών στερολών-στανολών στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε σημαντικό βαθμό και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καρδιαγειακή μας υγεία προτού μπούμε στη διαδικασία του ‘’χαμηλά’’ ή ‘’πολύ χαμηλά’’, έχοντας μπει σε ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακό συμβάν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει