Αρχική Εκλαϊκευμένα Η καλή υγεία του υπολογιστή μου

Η καλή υγεία του υπολογιστή μου

από admin

Εάν θέλαμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό μεταξύ της ανθρώπινης υγείας και της υγείας ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα λέγαμε το εξής’ όπως ο άνθρωπος αποτελείται από ψυχή και από σώμα, έτσι και ο Η/Υ αποτελείται από υλικό (hardware) και λογισμικό (software). Συνεπώς εύκολα κανείς μπορεί να συμπεράνει πως «η καλή υγεία του υπολογιστή μου» έγκειται στη σωστή λειτουργία τόσο του υλικού του υπολογιστή όσο και της άυλης οντότητας του υπολογιστή που είναι το λογισμικό (δηλαδή για τους περισσοτέρους χρήστες τα γνωστά μας Windows).

Συνεπώς το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνω εγώ για να έχω έναν «υγιή» υπολογιστή?

Σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω, η απάντηση θα πρέπει να σπάσει σε δύο μέρη..

Πρώτο μέρος

Όσον αφορά το κομμάτι του λογισμικού τα πιο κύρια σημεία που πρέπει ένας χρήστης να προσέξει είναι:

  • Να υπάρχει εγκατεστημένο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό
  • Να μην εγκαθιστούμε προγράμματα που δε γνωρίζουμε
  • Να γίνεται συνετή χρήση του διαδικτύου με επίσκεψη σε γνωστές και αξιόπιστες ιστοσελίδες
  • Να μη διατηρούμε αποθηκευμένα αρχεία μεγάλου όγκου χωρίς ιδιαίτερο λόγο
  • Να μη διακόπτουμε ΠΟΤΕ την εγκατάσταση ενημερώσεων του λογισμικού (π.χ. Windows Updates)
  • Να μην επεμβαίνουμε στις ρυθμίσεις του υπολογιστή εάν δε γνωρίζουμε τι κάνουμε
  • Να μην απενεργοποιούμε τον υπολογιστή με βίαιο τρόπο (βγάζω το καλώδιο του ρεύματος, τον αφήνω να σβήσει από μπαταρία, κρατάω πατημένο το κουμπί power on του υπολογιστή)

Δεύτερο μέρος

Τώρα, όσον αφορά το κομμάτι του υλικού θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα κάτωθι:

  • Να μην τοποθετώ κινητό ή ασύρματο τηλέφωνο κοντά στον υπολογιστή διότι υπάρχει κίνδυνος φθοράς του σκληρού δίσκου που συνεπάγεται κίνδυνο απώλειας δεδομένων (εκτός αν ο σκληρός δίσκος είναι τεχνολογίας SSD)
  • Να κρατάω τακτικά back ups των σημαντικών μου αρχείων διότι οι σκληροί δίσκοι είναι ότι είναι και τα λάστιχα στο αυτοκίνητο
  • Να μη φράζω τις οπές εξαερισμού του υπολογιστή
  • Να μην κραδαίνω τον υπολογιστή ιδίως κατά την ώρα λειτουργίας του και γενικότερα να αποφεύγω οποιαδήποτε βίαιη κίνηση προς το μηχάνημα (π.χ. πιέζω την οθόνη δείχνοντας κάτι με το στυλό μου, χτυπώ τον υπολογιστή επειδή κόλλησε κ.α.)
  • Να φροντίζω να γίνεται έγκαιρα η διαδικασία service (εσωτερικός καθαρισμός – αντικατάσταση θερμοαγώγιμων υλικών) από ειδικό, για να προστατεύσω το σύστημα να μην καεί από υπερθέρμανση. Το service στον υπολογιστή είναι το ίδιο απαραίτητο, όσο είναι και η αλλαγή των λαδιών στο αυτοκίνητο.

 

Έτσι λοιπόν με αυτές τις απλές συμβουλές, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας υγιή και έτοιμο να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του με αξιοπιστία, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υ.Γ. Για οποιαδήποτε απορία τεχνικής φύσεως, μπορείτε να μου στείλετε το μήνυμα σας στο doudougr@yahoo.gr για να λάβετε ΔΩΡΕΑΝ συμβουλή σε ότι σχετικό σας απασχολεί, αναγράφοντας απαραιτήτως ένα Ονοματεπώνυμο και την Ιδιότητα σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει