Αρχική Εκλαϊκευμένα Η Γαλλία απαγορεύει τα ανορεξικά μοντέλα

Η Γαλλία απαγορεύει τα ανορεξικά μοντέλα

από editor

Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος του μοντέλου βρίσκεται κάτω από το 18, οι γαλλικές Αρχές έχουν δικαίωμα να επιβάλουν ποινή φυλάκισης και τσουχτερό πρόστιμο στο συνεργαζόμενο πρακτορείο.

 

Μετά το Ισραήλ, την Ισπανία και την Ιταλία, η Γαλλία έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις χώρες που βάζουν όρια στη βιομηχανία της μόδας, σε μια προσπάθεια να καταρριφθούν τα εξιδανικευμένα πρότυπα του πολύ αδύνατου σώματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το γαλλικό νομοθετικό σώμα ψήφισε την περασμένη Παρασκευή νόμο που αναφέρει τα εξής: «Η δραστηριότητα του μοντέλου απαγορεύεται για οποιοδήποτε άτομο δεν ξεπερνά το κατώτατο όριο Δείκτη Μάζας Σώματος που προτείνουν οι υγειονομικές Αρχές και διακηρύσσουν οι υπουργοί υγείας και εργασίας».

Τα πρακτορεία μοντέλων που απασχολούν άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 18, περίπου 55 κιλά για άτομο με ύψος 1,75, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με ποινή φυλάκισης για διάστημα έως και έξι μηνών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Πριν προσληφθούν για κάποια δουλειά, τα μοντέλα απαιτείται να παρουσιάσουν ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν βρίσκεται κάτω από το όριο που η κυβέρνηση θεωρεί υγιές. Ο νέος νόμος συνδυάζεται με έναν ακόμη που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο οποίος απαγορεύει τη λειτουργία ιστοσελίδων που προωθούν την ανορεξία, για παράδειγμα μέσω προτάσεων για ακραία διατροφικά προγράμματα που μπορεί να απειλήσουν την υγεία.

Στόχος αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων είναι να σταματήσουν να εξιδανικεύονται τα πολύ αδύνατα σώματα και να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανορεξίας.

Η Γαλλίδα Υπουργός Υγείας Marisol Touraine τονίζει ότι ο νόμος αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα για τις νέες κοπέλες που βλέπουν τα μοντέλα ως παράδειγμα αισθητικής».

Αρκετοί είναι βέβαια αυτοί που αντιτίθενται στο νέο μέτρο της γαλλικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως είναι υπερβολικά απλουστευτικό και πως ένα υγιές σώμα δεν κρίνεται μόνο από το Δείκτη Μάζας Σώματος.

 

Σε συνεργασία με: onmed.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει