Αρχική Εκλαϊκευμένα Ηπατίτιδα C: Νεότερα Θεραπευτικά Δεδομένα

Ηπατίτιδα C: Νεότερα Θεραπευτικά Δεδομένα

από admin

Γερμανοί επιστήμονες έδειξαν ότι είναι δυνατό να υπάρξει θεραπεία της οξείας ηπατίτιδας C μέσα σε χρονικό διάστημα μόνο έξι εβδομάδων, χάρη σε ένα συνδυασμό των δραστικών ουσιών σοφοσμπουβίρη και λεντιπασβίρη.

Η σχετική ανακοίνωση, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάινερ Βεντεμάγιερ της Ιατρικής Σχολής του Αννοβέρου, έγινε στο Διεθνές Συνέδριο Ήπατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Ήπατος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το σαββατοκύριακο.

Η πιλοτική δοκιμή έγινε σε 20 ασθενείς. Δώδεκα εβδομάδες αφότου είχε ολοκληρωθεί η θεραπεία-εξπρές των έξι εβδομάδων, όλοι οι ασθενείς παρέμεναν χωρίς ηπατίτιδα C. Η συχνότερη παρενέργεια της θεραπείας βραχείας διαρκείας ήταν το αίσθημα κόπωσης σε ποσοστό 30% των ασθενών.

Hepatitis C virus (HCV) testing by using test cassette, the result showed positive (double red line)

Hepatitis C virus (HCV) testing by using test cassette, the result showed positive (double red line)

 

Όσοι μολύνονται με ηπατίτιδα C συνήθως αναπτύσσουν οξεία ηπατίτιδα, η οποία θεραπεύεται μόνη της στο 10% έως 50% των ατόμων. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι σπάνια και η ασθένεια συχνά περνά απαρατήρητη, έως ότου οι ασθενείς έχουν πλέον σοβαρή ηπατική βλάβη.

Ο συνδυασμός των δραστικών σοφοσμπουβίρη και λεντιπασβίρη είναι μια από τις επιλογές για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας. Δεδομένου του υψηλού κόστους της θεραπείας (που κανονικά έχει διάρκεια 12 εβδομάδες) και των σχετικών παρενεργειών, οι Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο ο ίδιος φαρμακευτικός συνδυασμός θα ήταν αποτελεσματικός στην οξεία ηπατίτιδα C σε πολύ συντομότερο χρόνο, πράγμα που φαίνεται πως ισχύει.

Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε περισσότερους ασθενείς για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μικρής πιλοτικής δοκιμής.

Η σεξουαλική επαφή και η χρήση μολυσμένης βελόνας είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την μετάδοση της ηπατίτιδας C.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει