Αρχική Επαγγελματικά Επιστολή απο Συνδεσμο Εργαστηριακων Ιατρων

Επιστολή απο Συνδεσμο Εργαστηριακων Ιατρων

από admin

Αθήνα 01-03-2016 ΑΠ 8/2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, Κ ΠΑΤΟΥΛΗ

κύριε πρόεδρε,

ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) ως ο πολυπληθέστερος σε ενεργά μέλη σύλλογος εργαστηριακών γιατρών πανελλαδικά, εκπροσωπεί τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς γιατρούς, που τα τελευταία χρόνια υφίστανται μια πρωτόγνωρη και άδικη επίθεση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μετά την πρόσφατη μείωση των τιμών, των πιο συχνών μικροβιολογικών εξετάσεων κατά 43% , της μαγνητικής τομογραφίας κατα 18% και του σπινθηρογραφήματος κατα 10 , τα εργαστήρια πλέον αδυνατούν να επιβιώσουν. Η μείωση έγινε σε ήδη μειωμένες τιμές (ασφαλιστικές τιμες) στο κρατικό τιμολόγιο του 1991!!!!! Μάλιστα οι περισσότερες μικροβιολογικές εξετάσεις με το νέο τιμολόγιο ειναι ασύμφορες και ζημιογόνες (βλ παράρτημα). Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την καθυστέρηση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα μέτρα του rebate και του cb και την παράνομη παρακράτηση του 10% των οφειλών μας απο το 2012, μας εχει οδηγήσει σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και πολλοί συνάδερφοι κλείνουν τα εργαστήρια τους και φεύγουν στο εξωτερικό η αναζητούν αλλού δουλειά.
Εμείς σαν Συν.Εργασ.Ια συναντηθήκαμε και με τον υπουργό υγείας (βλ εδώ) και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (βλ εδώ). Αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι δεν θα γίνει πρακτικά καμία κίνηση στήριξης των μικρών εργαστηρίων πέρα από μια μηδαμινή αύξηση 43%*0,15% à 21% (+6%) στην συμμετοχή του ασθενούς. Η αμελητέα αυτή αύξηση έγινε μόνο και μόνο για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις αντιδράσεις φιλικά προσκείμενα προς το υπουργείο σωματεία όπως η ΠΟΣΙΠΥ και ΠΕΕΒΙ που εκπροσωπούν μια μικρή μόνο μειοψηφία εργαστηριακών ιατρών πανελλαδικά. Επιπρόσθετα ορισμένα τοπικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται το ΦΕΚ 372/2016 (για την επαναφορά της συμμετοχής στο κρατικό τιμολόγιο), μέχρι να γίνει η επίσημη επικαιροποίηση του από το γραφείο του προέδρου του Εοπυυ!!!. Ζυγίζοντας όλα αυτά ο Συν.Εργασ.Ια κάλεσε τους εργαστηριακούς συναδέλφους σε επίσχεση εργασίας (βλ εδώ) αποστέλλοντας τα σχετικά εξώδικα (εδώ, εδώ και εδώ).

κύριε πρόεδρε,

αυτή τη στιγμή, είναι σε επίσχεση εργασίας οι εργαστηριακοί γιατροί σε νομούς της Ελλάδος (Θεσαλονικης, Αχαϊας, Μαγνησίας, Χαλκιδικής) με την κάλυψη του οικείου Ιατρικού τους Συλλόγου. Μάλιστα ο ΙΣΘ προχώρησε και σε διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για εξετάσεις από τους κλινικούς καθώς και στην καθιέρωση δικαιώματος ιατρικής επίσκεψης-αμοιβής εργαστηριακού ιατρού στο ιατρείο του για 5 ημέρες από Δευτέρα 29/2, δείχνοντας έμπρακτα την στήριξη του. Το κράτος όμως εξακολουθεί να μας αγνοεί, και μάλιστα φημολογείται ότι επέρχεται νέα μείωση τιμών των εξετάσεων. Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της Αττικής.

Ζητούμε λοιπόν από τον μεγαλύτερο ΙΣ της χώρας να στηρίξει έμπρακτα την επίσχεση μας καλύπτοντας κατ’ αρχήν τα μέλη του που θέλουν να συμμετέχουν αλλά και πιέζοντας ταυτόχρονα την πολιτική ηγεσία για την εξεύρεση λύσης και αν η εξεύρεση λύσης είναι αδύνατη τότε να βοηθήσει για την οργάνωση της καταγγελίας των – ασύμφορων πλέον – συμβάσεων μας. Είμαστε σίγουροι ότι σαν ΙΣ αλλά και εσείς προσωπικά, είστε γνώστες της κατάστασης των εργαστηριακών γιατρών και θα προσφέρετε τη βοήθεια σας. Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 2106463800, 6972009908
Email: synergasia@outlook.com
Web: http://www.synergasia-med.grtimes_eopyy_2015_final2

Μπορεί επίσης να σας αρέσει