Αρχική Επαγγελματικά Εξάντληση προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τον ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα

Εξάντληση προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τον ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα

από admin

Προς
τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Αρ. Πρωτ.: 7527/18-7-2014

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ του τρέχοντος έτους για τις διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη εξαντληθεί.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ προτίθεται να επαναλάβει την περσινή συνταγή επιβολής ποσών επιστροφής (clawback και rebate) και άρνησης πληρωμής ποσών που αντιστοιχούν σε 5-6 μήνες !!! πλήρους παροχής υπηρεσιών των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων προς τους ασφαλισμένους.

Για τη φετινή χρονιά, με τον αυξημένο αριθμό ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της υπολειτουργίας της δημόσιας ΠΦΥ, το προβλεπόμενο παραγόμενο έργο θα υπερβεί τα 620 εκατ. για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογίσει μόνο 290 εκατ. (260 εκατ. για τα εργαστήρια και 30 εκατ. για ιατρικές πράξεις), γεγονός που αντιστοιχεί σε 55-60 % παρακράτηση πληρωμής δεδουλευμένων υπηρεσιών από τον ευρύτερο ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα.

Παρακαλούνται οι κλινικοί συνάδελφοι να κατανοήσουν τις συνθήκες οικονομικής απόγνωσης στην οποία υποχρεώνεται ο ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας και να συνταγογραφήσουν εργαστηριακές εξετάσεις σύμφωνα με τους επιστημονικούς κανόνες, κάνοντας λελογισμένη χρήση των λιγοστών πόρων του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης.

Για κάθε εξέταση που αναγράφεται σε ασφαλισμένο και είναι εκτός προϋπολογισμού, «χρεώνεται» οικονομικά στην ιδιωτική διαγνωστική μονάδα. Η πληρωμή του ΕΟΠΥΥ για την πλειονότητα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι κάτω του κόστους προμήθειας αντιδραστηρίων, συντήρησης μηχανημάτων, απασχόλησης προσωπικού και διενέργειας ποιοτικού ελέγχου.

Πολλές ιδιωτικές εργαστηριακές μονάδες, μην αντέχοντας την οικονομική επιβάρυνση και προσπαθώντας να διατηρήσουν τις συνθήκες αξιοπιστίας έχουν περιορίσει το φάσμα των εργαστηριακών εξετάσεων που παρέχονται στους ασφαλισμένους σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών.

Τέλος, παρατηρείται συχνά λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, η έκκληση από τους ανασφάλιστους για χρήση βιβλιαρίων ΕΟΠΥΥ συγγενικών ή φιλικών προσώπων ή πίεση από τους ασφαλισμένους προς τον κλινικό ιατρό για προσπάθεια «αντιλογισμού» συμμετοχής ασφαλισμένου ή εξετάσεων που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, με αναγραφή «πλασματικών» εξετάσεων.  Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται περί παράνομης πρακτικής κατασπατάλησης των ελάχιστων πόρων του ταμείου και απαγορεύεται αυστηρά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου                               Γεώργιος Σκρουμπής

Το ανωτέρω έγγραφο σε .pdf

Μπορεί επίσης να σας αρέσει