Αρχική Επαγγελματικά Ενημέρωση των Θεμάτων & των θέσεων του ΠΙΣ στον Υπ. Υγείας

Ενημέρωση των Θεμάτων & των θέσεων του ΠΙΣ στον Υπ. Υγείας

από admin
PIS_logo
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στο πλαίσιο της μεγάλης διάρκειας συνάντησης (4 ωρών) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο ΠΙΣ ενημέρωσε τον Υπουργό με τα θέματα και τις θέσεις του ΠΙΣ σε σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική στον τομέα της Υγείας και της περίθαλψης καθώς επίσης και για όλα τα προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, την ιατρική λειτουργία, τις συμπεριφορές της πολιτείας απέναντι στους λειτουργούς της υγείας. Περαιτέρω, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και συναποφάσεις που ελήφθησαν με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τη μη ολοκλήρωσής τους λόγω της μεταβολής της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισαν στον Υπουργό τον θεσμικό ρόλο του ΠΙΣ και την υποχρέωση της πολιτείας να συνεργάζεται μαζί του για όλα τα θέματα που αφορούν τόσο την προστασία της υγείας των πολιτών όσο και της ιατρικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

ΔΑΠΑΝΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τονίστηκε με έμφαση στον Υπουργό η κάθετη αντίθεση του ΠΙΣ στην μεγάλη περικοπή των δαπανών Υγείας – κάτω του 6% του ΑΕΠ και πολύ κάτω του ΜΟ της ΕΕ – με αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία του συστήματος υγείας και την απειλή του με κατάρρευση λόγω της αποδυνάμωσης του.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ & ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Η μειωμένη επιχορήγηση των νοσοκομείων 500 εκ από τον προηγούμενο χρόνο, η υποστελέχωση, οι δραματικές ελλείψεις, επικινδυνότητα της περίθαλψης στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, οι απλήρωτες εφημερίες των ιατρών, η μη ασφαλής εφημέρευση, οι μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στις εφημερίες, έχουν οδηγήσει τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε ασφυξία και τους ασθενείς σε μεγάλη ταλαιπωρία.
Τονίστηκε επίσης η κάθετη αντίδραση του ΠΙΣ στα απογευματινά ιατρικά χειρουργεία των νοσοκομείων με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, διότι – όπως τονίστηκε και στην αρμόδια επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων στην οποία κλήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ – δίνει λάθος μήνυμα σε μία εποχή που ο κόσμος υποφέρει και οι λίστες έχουν μεγαλώσει από όλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα των νοσοκομείων.
Ζητήθηκε από τον ΠΙΣ, η πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί άμεσα με τη στελέχωση των 200 κλινών εντατικής θεραπείας των οποίων η υποδομή υπάρχει, όπου μπορούν να νοσηλευτούν 5.000 άνθρωποι ετησίως και να σωθεί το 50%.
Η αντίθεση του ΠΙΣ για την περαιτέρω προσπάθεια ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων και άλλων δημοσίων δομών υγείας, εκφράστηκε με κατηγορηματικό τρόπο προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κρίση και αποδυναμωθεί περισσότερο η κοινωνική προστασία.
Ζητήθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές και λόγω των εγγενών δυσκολιών αλλά και των μεγάλων επισκεπτών αυτών των περιοχών της χώρας.

ΠΕΔΥ

Όσον αφορά το ΠΕΔΥ, η λάθος πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, οδήγησε σε αποδυνάμωση των μονάδων, σε βίαιη αποπομπή 2.500 ιατρών, σε στέρηση των πολιτών, των ιατρών που χρόνια είχαν συνηθίσει και σε απαξίωση του ρόλου και της λειτουργίας αυτών που παρέμειναν.
Χωρίς βαθμούς ένταξης στο σύστημα, χωρίς σαφείς κανόνες λειτουργίας, με αποδυνάμωση των μονάδων πρόληψης και των εργαστηρίων, με έλλειψη σύνδεσης με τα νοσοκομεία, η λειτουργία του ΠΕΔΥ καθίσταται έντονα προβληματική για το μέλλον, και, για τους ιατρούς που εντάχθηκαν, το μέλλον τους αβέβαιο.
Πρέπει να δοθούν πολιτική λύση – τονίστηκε από τον ΠΙΣ – και για αυτούς που μετά από δικαστικές παρεμβάσεις έχουν παραμείνει στο σύστημα αλλά και για όσους βίαια, προς δόξαν των αριθμών που επέβαλλε η Τρόϊκα, απολύθηκαν ή εκδιώχθηκαν.

 
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ

Ζητήθηκε η θεσμοθέτηση εθνικής συλλογικής σύμβασης του ΠΙΣ με τον ΕΟΠΥΥ για όλες τις συμβάσεις που θα αφορούν φυσικά πρόσωπα, ιατρεία ή εργαστήρια, με αξιοπρεπείς, κατά πράξη και περίπτωση,  αμοιβές. Τακτοποίηση όλων των ληξιπροθέσμων βεβαιωθεισών και παρελθόντων ετών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας και άμεσα φορολογική τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχει δημιουργήσει το claw back και rebate. Άμεση εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών, διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν δοθεί από τον ΠΙΣ προς το Υπουργείο και εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την κατάργηση του απαράδεκτου claw back και rebate.
Ο σημερινός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των 300 εκ. θα δημιουργήσει προβλήματα, από τη μία πλευρά στην περίθαλψη, και, από την άλλη πλευρά, βιωσιμότητας των εργαστηρίων και ιατρείων.
Ζητήθηκε σχετικά επίσης:
  • έκδοση της υπουργικής απόφασης το σχέδιο της οποίας είχε υπογραφεί από την προηγούμενη ηγεσία σχετικά με τη λειτουργία των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων και με πλαφόν λειτουργίας ανά πάροχο και περιφέρεια
  • μικτή επιτροπή – η οποία είχε συναποφασισθεί με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία – που θα αποτελείται από τον ΠΙΣ, εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων – οικονομικών, φορολογικών και λειτουργικών.

 
ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αστικά κέντρα υγείας που θα εφημερεύουν επί 24ωρου βάσεως θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. Δημόσια πολυιατρεία τα οποία θα λειτουργούν σε κάθε δήμο με λειτουργική διασύνδεση με τα αστικά κέντρα υγείας και με συμβάσεις ιατρών μη αποκλειστικής απασχόλησης από τους ιατρούς που απεπέμφθηκαν και όχι μόνο, θα συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού και στην επαναπρόσληψη χρήσιμων και εξειδικευμένων λειτουργών υγείας.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ – ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Εκφράστηκε η αντίθεση του ΠΙΣ στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1,9 δισ. το 2014 με το πλαφόν συνταγογράφησης, τις μεγάλες επιβαρύνσεις των ασθενών και τα ΜΗΣΥΦΑ, η οποία επιφέρει μεγάλη επικινδυνότητα για την περίθαλψη των πολιτών.
Απαίτηση του ΠΙΣ είναι κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή για να σταματήσει αυτό το αλαλούμ της περίθαλψης.
Άμεσα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ηλεκτρονική κάρτα Υγείας παρακολούθηση και καταγραφής όλων των υπηρεσιών, για τον έλεγχο, την παρακολούθηση αλλά και ενημέρωση του ιστορικού του ασθενούς.

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο μέσα από την ενδυνάμωση του ρόλου του ΚΕΣΥ και του ΠΙΣ και όχι από επιτροπές ημετέρων προσώπων που αποφασίστηκαν σε κλειστούς θαλάμους του Υπουργείου.
Τονίστηκε στον Υπουργό, η αθρόα μετανάστευση νέων ιατρών, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον και η επικίνδυνη μείωση αναμονής για ειδίκευση σε κρίσιμες ειδικότητες.
Να σταματήσει άμεσα η κατασυκοφάντηση, χωρίς να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των λειτουργών υγείας και να σταματήσει η εκμετάλλευση πολιτών μέσα από διαφημιστικά σποτ και όχι μόνον, υπηρεσιών υγείας που προβάλλονται από τα ΜΜΕ.Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή, χωρίς να αναφερθεί σε ενέργειες αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων, αλλά υποσχέθηκε μέσα από την κοινή συνεργασία να εξευρεθούν οι δοκιμότερες λύσεις.Δεν υπάρχει χρόνος – τονίστηκε από τον ΠΙΣ στον Υπουργό – για καθυστέρηση και χρονοτριβή διότι η κοινωνία αγωνιά για την περίθαλψή της, οι ιατροί έχουν καταταλαιπωρηθεί από τις παλινωδίες των πολιτικών Υγείας που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν και τους αυτοσχέδιους πειραματισμούς των υπουργών που πέρασαν.
Ο ΠΙΣ θα συνεργαστεί εκ του θεσμικού του ρόλου. Το οφείλει τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους ιατρούς, αλλά θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο σε κάθε προσπάθεια σκοπιμοτήτων στην πολιτική υγείας, λογιστικών λογικών και προσωπικών πολιτικών.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει