Αρχική Επαγγελματικά ΕΙΝΑΠ: Μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών σε πολλές ειδικότητες

ΕΙΝΑΠ: Μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών σε πολλές ειδικότητες

από editor

Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τίτλο “Ειδικευόμενοι S.O.S.”, αναφέρει ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την “ιατρική μετανάστευση” και υπογραμμίζει τις αιτίες, μεταξύ των οποίων προσλήψεις με το “σταγονόμετρο” τα τελευταία 10 χρόνια μονίμων γιατρών, επιμελητών Β΄, “απαράδεκτο” μισθολόγιο, “αμέτρητες” εφημερίες με ωρομίσθιο εφημερίας “2,5 ευρώ την ώρα”, εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ανεπαρκές”. Επιπλέον “η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού σε πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία απωθούν να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα”.
Όσον αφορά τα κεντρικά Νοσοκομεία της Αθήνας η ΕΙΝΑΠ αναφέρει στην επιστολή της ότι το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές και το 20% των γιατρών είναι σε παράταση για δύο ή και περισσότερα χρόνια. “Σήμερα σε κεντρικά Νοσοκομεία λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί”.

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει επίσης, ότι “τελευταία κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι (διοικητές, διευθυντές κ.λπ.) άρχισαν τους εκβιασμούς στα νέα παιδιά και εφαρμόζουν εφημερία τομέα. Δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί για ουρολογική κ.ο.κ.”. Για να αναστραφεί η κατάσταση, η ΕΙΝΑΠ προτείνει, μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών Β΄, αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας, εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, Έξω οι πολυεθνικές απ’ την εκπαίδευση και μία εφημερία τη βδομάδα και την επόμενη μέρα ρεπό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει